SRPSKI FILM NA FRANCUSKOM FESTIVALU: Pavle Vučković ponovo u Kanu
Foto: Damir Dervišagić

Lepa vest

SRPSKI FILM NA FRANCUSKOM FESTIVALU: Pavle Vučković ponovo u Kanu

Pop kultura -

„Mraz“ je priča o mladoj inspektorki Mirjani, koja odlazi u selo u istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele

Novi film scenariste i reditelja Pavla Vučkovića „Mraz“ našao se među 16 projekata koji će činiti ponudu ovogodišnjeg, šesnaestog izdanja „Ateljea“, koje će se odvijati u sklopu Kanskog filmskog festivala od 14. do 21. maja.

„Atelje“ je platforma koju je još 2005. pokrenuo program Sinefondasjon i koja svake godine u Kanu ugošćava reditelje iz čitavog sveta sa ciljem ostvarivanja saradnje, stimulacije kreativnog filmskog stvaralaštva i pružanje podrške novim generacijama filmskih autora.

U maju prošle godine film „Mraz“ je podržan na konkursu Filmskog centra Srbije za sufinansiranje proizvodnje domaćih dugometražnih igranih filmova. Tom prilikom u obrazloženju komisije navedeno je:

- „Mraz“ scenariste i reditelja Pavla Vučkovića je priča o mladoj policijskoj inspektorki Mirjani koja po zadatku odlazi u malo selo u istočnoj Srbiji da istraži slučaj nestale devojke Adele. U maniru hibridne matrice trilera i horora, autor vešto uspostavlja glavnu žanrovsku liniju, liniju detektivskog filma.

Široj publici Pavle Vučković je poznat kao reditelj celovečernjeg igranog filma „Panama“, premijerno prikazanog na specijalnoj projekciji u okviru zvaničnog programa festivala u Kanu. Takođe, dvostruki je dobitnik nagrade Sinefondasjon za svoje kratke filmove.

M. V.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track