KARANTIN, ZARAZA, UMIRANJE: Biljana Srbljanović o novom komadu i svojoj borbi protiv korone!
Foto: Vladimir Šporčić

premijera

KARANTIN, ZARAZA, UMIRANJE: Biljana Srbljanović o novom komadu i svojoj borbi protiv korone!

Pop kultura -

Dramska spisateljica i profesor na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović pobedila je koronavirus, a deo svog iskustva prenela je na papir i na novi dramski tekst. Predstavu Hartefakta "Intimnost" publika će premijerno moći da pogleda 13. avgusta na 71. Dubrovačkim ljetnjim igrama. Glumici Leon Lučev i Jelena Graovac akteri su ovog komada, koji se bavi najaktuelnijom temom današnjice.

- Novi, nepoznati i zastrašujući virus, iako dugo očekivan, zatekao je svet potpuno nespreman. Karantin, izolacija, zaraza, umiranje - nije ništa novo u istoriji dramske literature, ali je u savremenom svetu, koji je nesposoban za samoću, postalo gotovo jednako teško biti bolestan ili zaštititi se. Dva dramska umetnika i dva muzička izvođača kroz kratke priče, labavo povezane anegdote, pletu u veću sliku promene sveta kojima prisustvujemo, stvaranje nove paradigme društvenih odnosa, a da toga nismo ni svesni - poručuje Biljana Srbljanović u saopštenju za medije uoči premijere.

foto: Damir Dervišagić

Predstava se realizuje u okviru evropskog projekta "Fjučer epiks", a podržala ju je Kreativna Evropa. "Intimnost" nastaje sa idejom da istraži šta se to promenilo u našem životu, radu, odnosu prema "drugom" i prema sebi. Leon Lučev i Jelena Graovac kroz mnoštvo kratkih priča o distanci, disciplini, privatnosti i novim odnosima koji se formiraju u periodima (samo) izolacije, svojom igrom teže da preispitaju da li je moguće sačuvati intimnost u doba pandemije.

Biljana Srbljanović, podsetimo, 23. marta je objavila da se zarazila koronavirusom. Od tada redovno je obaveštavala pratioce na Fejsbuku o svom stanju. Govorila je i o simptomima koje je osetila.

- Proći će korona, proći će sve, ali ovo banalno zlo niko izlečiti neće - zaključila je posle ovog iskustva spisateljica, koja piše po narudžbini i novi tekst za Atelje 212.

Kurir/ Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track