SRBIJA JE ODLASKOM JIRŽIJA MENCLA IZGUBILA VELIKOG PRIJATELJA: Češki reditelj voleo je Beograd, a evo i zbog čega!
Foto: Nemanja Pančić

Zbogom

SRBIJA JE ODLASKOM JIRŽIJA MENCLA IZGUBILA VELIKOG PRIJATELJA: Češki reditelj voleo je Beograd, a evo i zbog čega!

Pop kultura -

Poznati češki režiser Jirži Mencl preminuo je u subotu veče u 82. godini. Mencla je proslavio njegov prvenac "Strogo kontrolisani vozovi" iz 1966. godine, za koji je osvojio Oskara u kategoriji najboljeg stranog filma. Iste godine i Jugoslavija je bila u trci sa ostvarenjem Saše Petrovića, ali je na ceremoniji samo greškom bilo pročitano njegovo ime kao dobitnika.

foto: Nemanja Pančić

Reditelj je bio veliki prijatelj Srbije, a u Narodnom pozorištu u Beogradu režirao je Šekspirov komad "Vesele žene vindzorske" 2007. godine, i u korežiji s Božidarom Đurovićem postavio operu Sergeja Prokofjeva "Zaljubljen u tri narandže". - Potresen sam njegovim odlaskom. Naše druženje je počelo pre više od 30 godina u Pragu, tokom mojih studijskih dana. Bio sam tada njegov asistent u pozorištu. Kad sam bio u prilici da ga pozovem da radi u Beogradu, to sam i uradio - kaže Đurović.

foto: Cile

Nekadašnji upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu kaže da je Mencl mnogo voleo Beograd. - Poznato je da smo veoma gostoljubiv narod. U Beograd mu je bilo prijatno, ali njega nije posebno oduševilo to već s koliko je vrsnih umetnika koji rade kod nas u Drami i Operi pronašao pozorišni jezik. Ostali su iza njega genijalni filmovi kao trajna umetnička vrednost, a mi smo izgubili odanog prijatelja, a ja lično čoveka od koga sam puno naučio. Retki su danas takvi ljudi - završava Đurović.

foto: Dragana Udovičić

Lazar Ristovski objavio je na svom Instagram profilu fotografiju Jiržija Mencla i potresnim rečima se oprostio od reditelja: - Laku noć, prinče. Imao sam tu čast da igram Hamleta u njegovoj režiji na Dubrovačkim letnjim igrama. Ofeliju je igrala Mira Furlan. "Ostala je ćutnja" - napisao je glumac.

foto: Nemanja Pančić

Mencl je bio važan učesnik češkog novog talasa i u svojim filmovima kombinovao je humoristički pogled na svet sa sarkazmom i provokativnim temama. On je kao i drugi režiseri njegove generacije imao problema s komunističkim vlastima. Jedna od njegovih satira "Ševa na žici" iz 1969. bila je zabranjena jer je bila provokativna, i prikazana je tek nakon pada Berlinskog zida 1990. Neki od njegovih poznatih filmova su "Zločin u devojačkoj školi" (1965), "Hirovito leto" (1968) i "Služio sam engleskog kralja" (2006). Vreme i mesto njegove sahrane biće naknadno saopšteni.

Govor s Festa

Zauvek ostaju iskreni filmovi

Godine 2012. s Piterom Bogdanovičem otvorio je jubilarni 40. Fest. - Postoje filmovi koji se snimaju zbog publike i oni koji se prave zbog zarade. Ne mogu da opstanu ni oni koji se rade samo za autora, ni ovi drugi. Zauvek ostaju samo oni iskreni filmovi. Na primer, Miloša Formana, Čarlija Čaplina, Bilija Vajldera i mnogo francuskih filmova. Kako vreme prolazi, sve više cenim reditelje koji mogu da zaobiđu dramatične scene surovosti - rekao je Mencl na festivalu.

Kurir/ Foto: Nemanja Pančić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track