sećanje

DR KOSTIĆ, ARHEOLOG, FOTOGRAF, SEKSOLOG, NOSILAC LEGIJE ČASTI: Najsvestraniji naučnik otrgnut od zaborava (KURIR TELEVIZIJA)

Pop kultura -

U okviru jedinstvene ambijentalne celine Centra za kulturu Grocka (Rančićeva kuća) pronađeno je mesto za čak dva legata – Ilije Garašanina i dr Aleksandra Kostića, u kojoj je posle 20 godina moguće videti čuvenu "Dubočajsku zbirku“.

U pitanju su arheološka otkrića i paleontološki materijal iz 30-ih godina XX veka u Dubočaju, koja svedoče o prvim civilizacijama na našem podneblju ovog značajnog naučnika i rodoljuba.

Zorica Atić, direktorka Centra za kulturu Grocka za Kurir televiziju naglašava da je dr Kostić bio svestrana ličnost sa različitim interesovanjima: bio je jedan od osnivača Medicinskog fakulteta, osnivač Farmaceutskog fakulteta, Histološkog instituta, Beogradskog fotokluba, Udruženja krematista "Oganj", bio je prvi srpski seksolog, nosilac Legije časti zajedno sa svojom suprugom, pedijatrom dr Smiljom Kostić...

Zanimljivo je da je dr Kostić za vreme gradnje svoje kuće 1932. godine u Grockoj, naišao je neprocenjivu arheološku zbirku i dve raskošne rimske grobnice.

"Zbirka je zaista izuzetno bogata, kako arheološkim, tako i ličnim predmetima dr Kostića. Izdvojili bismo nešto vinčanskih predmeta, kao što je čuveni prosopomorfni poklopac, imamo izvanredne rimske nalaze, a od ličnih predmeta imamo drveni sanduk koju je nosio preko Albanije tokom čitavog Prvog svetskog rata, svoje medicinske spise od kojih je kasnije nastao Medicinski rečnik, kamen temeljac medicinskih nauka u našoj zemlji", ispričala je Zorica Atić.

OVDE MOŽETE DA PRATITE UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track