U VRNJAČKOJ BANJI PREMIJERA JUŽNOG VETRA 2: Festival filmskog scenarija će iste večeri otvoriti Nečista krv
Foto: Nemanja Miščević/promo

Jubilej

U VRNJAČKOJ BANJI PREMIJERA JUŽNOG VETRA 2: Festival filmskog scenarija će iste večeri otvoriti Nečista krv

Pop kultura -

Jubilarni 45. Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji, koji će biti održan od 13. do 17. avgusta, otvoriće film "Nečista krv" Milutina Petrovića, saopštili su organizatori na konferenciji za medije. Iste večeri premijeru u Srbiji imaće i ostvarenje "Južni vetar: Ubrzanje" Miloša Avramovića. Reditelj nastavka velikog bioskopskog hita, kao što je Kurir pisao, povukao je svoj film sa Filmskih susreta u Nišu. Njihov uslov bio je da otvore smotru u slavu glumaca, pa su sad odlučili da svoj triler predstave u Banji. Za nagrade će se boriti i "Oaza", "Lihvar", "Prolećna pesma", "Vikend s ćaletom", "Živ čovek", "Ime naroda", "Jedini izlaz", "Dohvati nebo" i "Mare".

Nečista krv
foto: Promo

Priča o ovom festivalu započinje 1974. godine, kada je prestalo ćutanje o činjenici da je scenaristika najslabija tačka domaćeg filma, lišena mesta u kinematografiji koje zaslužuje. Igrom slučaja u vreme pokretanja priče o tom problemu u Vrnjačkoj Banji organizovana je smotra pod imenom "Jugoslovenski film u akciji", sa stručnom tribinom sastavljenom od autora i protagonista. Ova smotra, zahvaljujući spletu kinematografskih okolnosti u zemlji, tako ostaje zapamćena kao preteča festivala koji se iz nje izrodio. Inicijatori pokretanja festivala bili su Kulturni centar Vrnjačke Banje, Udruženje filmskih autora i Udruženje filmskih glumaca, dok bi od pojedinaca koji su se zalagali za stvaranje ove manifestacije trebalo izdvojiti Boška Ruđinčanina, Miomira Stamenkovića, Velimira Batu Živojinovića, Vasiljku Bogićević i Dušana Perkovića.

Bata Zivojinovic
foto: Aleksandar Jovanovic

U radu zvaničnog žirija festivala, još od osnivanja, učestvuju velika imena jugoslovenske i srpske kinematografije. Neki od dosadašnjih pobednika festivala filmskog scenarija su scenariji za filmove "Ljubavni život Budimira Trajkovića" (1977), "Okupacija u 26 slika" (1978), "Variola Vera" (1982), "Balkan ekspres" (1983), "U raljama života" (1984), "Otac na službenom putu" (1985), "Ubistvo s predumišljajem" (1996), "Rane" (1998), "Nebeska udica" (2000), "Apsolutnih sto" (2002) i mnogi drugi kultni naslovi srpske i jugoslovenske kinematografije.

Nebeska udica
foto: Printscreen

Kurir.rs

Bonus video:

03:42

SNIMAĆEMO NASTAVKE DOK BUDU ŽELELI DA NAS PLATE Južni vetar 2 predstavljen u Puli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track