PUBLIKA OTERALA POBEDNIKE S BINE, PLJUŠTALE TUŽBE ZBOG GLASOVA: SKANDALI koji su prošlih godina obeležili izbor za pesmu Evrosonga
Foto: Printscreen/Youtube, RTS

U SUSRET BEOVIZIJI 2022.

PUBLIKA OTERALA POBEDNIKE S BINE, PLJUŠTALE TUŽBE ZBOG GLASOVA: SKANDALI koji su prošlih godina obeležili izbor za pesmu Evrosonga

Pop kultura -

Festival "Pesma za Evroviziju '22", na kojem će biti izabran predstavnik Srbije u Torinu, imaće tri takmičarske večeri, a prva je noćas, kada će se predstaviti prvih 18 takmičara.

Iako je dobar provod uz kompetentne ljude iz muzičkog sveta zagarantovan, nije sve uvek išlo baš glatko. U susret večerašnjem izboru za pesmu Evrovizije, podsetićemo se skandala i afera koje su prethodnih godina pratili ovo muzičko takmičenje.

Beovizija, Beovizija 2020.
foto: Ana Paunković

"Hoćemo Flamingose"

Svakako najveći skandal zbog kojeg smo davne 2006. godine bili suspendovani sa najpoznatijeg muzičkog takmičenja u Evropi jeste izbor pesme za Evroviziju, koji je tad bio održan u Sava Centru.

Tada su Srbija i Crna Gora bile jedna država, zbog čega su u polufinalu bili predstavnici i jedne i druge zemlje. Kako su numere "Ludi letnji ples" i "Moja ljubavi" bile favoriti, odlučujuć udarac zadala je Crna Gora kada Flamingosima nije dala nijedan poen, što je automatski popelo njihovu grupu No name na vrh lestvice.

flamingosi
foto: Arhiva

Iako je publika imala drugačije mišljenje (skoro 4 puta više glasova imali su Marinko Madžgalj, Luis i Ognjen Amidžić), crnogorski boj-bend je ipak bio proglašen za pobednike.

Svi prisutni u Sava Centru su počeli da zvižde, negoduju i da odlaze iz sale kada je No name proglašen za grupu koja će tadašnju SCG predstavljati na Evroviziji. Predstavnik srpskog žirija Milan Đurđević izašao je na binu i rekao da treba da se preispita regularnost, a nakon njega publika nije dozvolila momcima da otpevaju pesmu "Moja ljubavi", već je na binu vratila Flamingose i Luisa.

No name
foto: Arhiva

Ko gubi - ima pravo da se ljuti, ili ne?

Godinu dana nakon skandala sa Flamingosima i No name-om, "kuvalo" je iza kulisa tadašnje Beovizije. Petoro takmičara koji 2007. godine nisu uspeli da se plasiraju u polufinale, smatrali su da je telefonsko glasanje publike bila čista nameštaljka.

Mira Škorić, Amadeus bend, Maja Nikolić, Jelena Kovačević i Aleksandra Perović sazvali su tada konferenciju za štampu i najavili žalbu, dok je Maja Nikolić čak podnela i prijavu Odeljenju za privredni kriminal MUP Republike Srbije i Javnom tužilaštvu.

Maja Nikolić, Sceniranje
foto: Kurir

Bez obzira na to što smo 2007. godine pobedili na Evroviziji sa pesmom "Molitva", koju je maestralno izvela Marija Šerifović, mnogi takmičari su ostali dosledni da sms glasovi nisu bili regularno porebrojani.

Maja Nikolić je tada izjavila da treba da se pronađe onaj kome je smetao njihov ulazak u finale, optužila je i „estradnu mafiju“ i navela mogućnost da RTS nije svestan šta se dogodilo.

Javni servis je nekoliko dana nakon skandala izdao saopštenje u kojem je odbacio sve navode i koje je ocenio kao oblik pritiska, insistiravši na regularnosti takmičenja i na tome da "neće dozvoliti kompromitovanje festivala", niti će pristati na vašarsku atmosferu.

Ana Nikolić
foto: Damir Dervišagić

Ipak su pogrešili...

Dve godine nakon ovog skandala, na pesmi Beovizije '09. Ana Nikolić i Ivana Selakov su takođe pretrpele štetu, ali su za razliku od Maje Nikolić dobile izvinjenje.

Zbog greške u prebrojavanju glasova publike i žirija, pevačice se nisu našle u finalu. Nešto kasnije, RTS je priznao da je napravio grubi propust i njih dve su naknadno vraćene na spisak finalista.

Ivana Selakov je pristala da peva u finalu, dok je Ana Nikolić odbila. Štaviše, ona je tužila Javni servis, a Viši sud je 2014. presudio u njenu korist.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:59

ČOVEK KOJI JE DOVEO EVROVIZIJU U SRBIJU! Vladimir Graić: Uragankama fali FAKTOR SREĆE da bi ostvarile svetsku karijeru!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track