JEDINI PAPARACO JOVANKE BROZ JE NASTAO OVAKO: Titova udovica je nakon njegove smrti bila u "KUĆNOM PRITVORU" i niko je nije viđao
Foto: Sven Simon / United Archives / Profimedia

pogledajte ekskluzivnu sliku

JEDINI PAPARACO JOVANKE BROZ JE NASTAO OVAKO: Titova udovica je nakon njegove smrti bila u "KUĆNOM PRITVORU" i niko je nije viđao

Pop kultura -

Juče je obeležno 10 godina od smrti nekadašnje prve dame SFRJ, Jovanke Broz. Kao supruga maršala i doživotnog predsednika jedne države bila je uvažavana i poštovana, sve do jednog momenta koji je njenu bajku pretvorio u zatvor.

Oštri politički problemi koje je imala sa ljudima iz Titovog okruženja, narušili su njihove bračne odnose, što je dovelo do definitivnog razlaza avgusta 1977. godine.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
foto: ullstein bild / - / Profimedia

Nakon svih sukoba, živela je povučeno u rezidenciji u Užičkoj 15, sve do Titove smrti, maja 1980. kada se prvi put nakon trogodišnje pauze u javnosti pojavila na njegovoj sahrani.

Jula 1980. izbačena je iz rezidencije i nasilno preseljena u kuću u Bulevaru mira 75, gde je stavljena u nezvanični "kućni pritvor". Tamo je živela bez ličnih dokumenata i zvanične penzije, a do smrti nije mogla da realizuje ostavinsku raspravu kako bi utvrdila šta joj pripada nakon smrti supruga.

Iako se SFRJ raspala, Jovanka jenastavila je da živi u samoizolaciji, a 2006. vladina komisija otkrila je da kuća u kojoj je živela nije održavana od njenog hapšenja i da se nalazi u ruiniranom stanju.

Jovanka Broz, Josip Broz Tito
foto: Profimedia

Lična dokumenta je dobila tek 2009. nakon tri decenije. Do kraja života bila je u ekstremnoj povučenosti i retko je davala intervjue. Razbolela se avgusta 2013. nakon čega je primljena u Urgentni centar, gde je preminula. Sahranjena je uz državne počasti u Kući cveća, uz pesmu "Bela ćao".

Zbog svega ovoga bilo je skoro nemoguće doći do nje, a fotograf i jedan od naših najpoznatijih paparaca Zoran Buđić Kobra uspeo je da napravi ekskluzivni paparaco Jovanke.

Zoran Budjic Kobra, Zoran Buđić Kobra
foto: Marina Lopičić

- Paparaco slike sam krenuo da radim, jer je bila dobra zarada. Za Jovanku Broz sam dobio, recimo, hiljadu maraka i to je moja najskuplje prodata fotografija. Najskuplja fotka, virtuelno, plaćena kao kompenzacija, jeste ona moja s Madonom, jer smo tada za tu fotku dobili apartman na sedam dana sa dve manekenke; tad je ležaljka bila 50 evra, svakome po jedna - ispričao je ranije Buđić u ispovesti za Kurir.

Ove fotografije privukle su veliku pažnju javnosti, a Buđić je otkrio da je Jovanka znala da je fotografiše i da je bila jako prijatna prema njemu i dozvolila mu da ih objavi.

- Nisam ni sanjao da ću u životu da slikam Jovanku Broz. Sedim u nekom kafiću i kaže konobar: "Kobra, hoćeš da slikaš Jovanku?!" Gde nju da slikam, da je živ Tito, bio bih na Golom otoku! I otkud sad ona?! Kaže konobar: "Ovo je fora - gospodin Rade Čečur, koji sedi ovde, njeno je obezbeđenje. Biće sutra s njom, obavezno prođe autom gore kod Pinka." Sećam se da je tog dana padala kiša i ja spustim aparat ispod stola, da čovek ne vidi da sam fotograf. "Sutra će biti toplo vreme, biće spušten kabrio", kaže konobar.

Jovanka Broz
foto: Zoran Buđić Kobra

Pozovem drugara da prođe sa mnom, jer postoji mogućnost da iskoči nešto, auto ili autobus i da je zakloni kad krenem da slikam. Drugi drugar, ispred Jovankine kuće, javlja, kaže, krenuli su. I mi stojimo i čekamo da naiđe neki kabrio. Namestim ovog drugara da krene da prelazi ulicu, da auto prikoči i, kako je skretao i kočio, ja izrokam Jovanku kao da mi je rođaka!

Ona otišla posle da jede sladoled, a iza mene dođe njena dupla pratnja i kažu mi: "Ne možeš da pustiš sliku dok ona ne odobri." Kako će ona da odobri? Kažu oni, uradi sliku da ona vidi. Ovde nema zaje*avanja. Napravim ja slike i ona kaže: "Kojim povodom će to da izađe?"

Jovanka Broz
foto: Zoran Buđić Kobra

Žena kraljica bila, živela u drugom svetu, ja sam nju mnogo gotivio. A da bude najveća fora, ona žena dala da se objavi 11 slika od preko 80 koje sam napravio. Onda je Glorija od 11 uzela pet i to je bilo hiljadu i nešto evra - objasnio je Kobra za Kurir.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:05

JOVANKA BROZ BILA JE MODNA IKONA, DAMA I RATNICA Prvi put u javnosti njena naslednica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track