TOTALNO POSRNUĆE KRALJEVSKE PORODICE Ovako je počeo HAOS na britanskom dvoru, nema kraja KONTROVERZAMA, sad uključena i LJUBAVNICA
Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

au! kadar nevera

TOTALNO POSRNUĆE KRALJEVSKE PORODICE Ovako je počeo HAOS na britanskom dvoru, nema kraja KONTROVERZAMA, sad uključena i LJUBAVNICA

Pop kultura -

Kejt Midlton, princeza od Velsa, odnedavno je u centru javnih kontroverzi zbog svog potpunog odsustva iz javnosti.

42-godišnja supruga princa Vilijama i majka njihovo troje dece, suočila se sa spekulacijama na internetu o svom zdravlju od januara, kada je bila hospitalizovana skoro dve nedelje nakon operacije. Pojavile su se brojne teorije zavere, od toga da je kralju Čarlsu dala bubreg, da je operacija zadnjice krenula po zlu, kao i da se ona i princ Vilijam razvode.

Kejt Midlton
foto: Chown Pettitt-PA/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kejtino odsustvo, zajedno sa nedostatkom detalja o njenoj operaciji i oporavku, izazvalo je spekulacije. Fotografija objavljena u nedelju na kojoj su Kejt i njena deca, prinčevi Džordž i Luis i princeza Šarlot, samo su pogoršali stvari za članove kraljevske porodice. Mreže i dalje lude i iznose teorije, fotografije se analiziraju, a ovo je hronologija od Kejtinog poslednjeg pojavljivanja u javnosti.

25. decembar 2023. poslednje pojavljivanje u javnosti princeze od Velsa

Kejt se pridružila članovima kraljevske porodice dok su išli do crkve u Sandringemu na božićno jutro, prateći kraljevsku tradiciju. Kejt, obučena u plavo, viđena je kako se smeška i razgovara sa posmatračima dok su ona i Vilijam šetali ruku pod ruku sa Džordžom, Šarlotom i Luisom na imanju kraljevske porodice u Norfolku u Engleskoj.

Kejt Midlton, poslednje pojavljivanje, operacija, Božić
foto: GEORGE ROGERS / Sipa Press / Profimedia

16. januar 2024. Kejt je primljena u londonsku bolnicu

Kejt je primljena na londonsku kliniku 16. januara, navodi se u saopštenju Kensingtonske palate koju je izdala sledećeg dana.

17. januar 2024. Kensingtonska palata objavila da je Kejt imala "uspešnu" operaciju

Dan nakon što je Kejt primljena u bolnicu, palata je izdala saopštenje za javnost u kojem je objavila da je Kejt hospitalizovana 16. januara, zbog „planirane operacije abdomena”.

Palata je saopštila da je operacija bila "uspešna" i da se očekuje da će Kejt ostati u bolnici 10 do 14 dana pre nego što se vrati u porodični dom da se oporavi. Palata nije dala više detalja o vrsti operacije kojoj je Kejt bila podvrgnuta, ali su potvrdili za ABC Nevs da princezino zdravstveno pitanje nije kancerogeno. U to vreme, palata je primetila da Kejt verovatno neće nastaviti svoje javne dužnosti „sve do posle Uskrsa“.

„Princeza od Velsa ceni interesovanje koje će ova izjava izazvati“, saopštila je palata. „Ona se nada da će javnost razumeti njenu želju da zadrži što je moguće više normalnosti za svoju decu; i njenu želju da njeni lični medicinski podaci ostanu privatni. „Princeza od Velsa želi da se izvini svima koji su zabrinuti zbog činjenice da mora da odloži svoje predstojeće angažmane“, navodi se u saopštenju. „Ona se raduje vraćanju što je više moguće, što je pre moguće.

Palata je takođe saopštila da će Vilijam privremeno odložiti svoje angažmane kako bi pomogao u brizi za Kejt i njihovu decu dok se ona oporavlja.

Takođe, tog istog dana je objavljeno i da princ ima operaciju prostate.

18. januar 2024. princ Vilijam fotografisan dok je napuštao bolnicu

Vilijam je fotografisan kako se vozi sa londonske klinike, verovatno posle privatne posete Kejt.

princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: HENRY NICHOLLS / AFP / Profimedia

Veruje se da troje dece para nije posetilo Kejt u bolnici tokom njenog boravka.

29. januar 2024. Kensingtonska palata objavila da je Kejt puštena iz bolnice na kućno lečenje

"Princeza od Velsa vratila se kući u Vindzor da nastavi sa oporavkom od operacije. Dobro napreduje", saopštila je palata. „Princ i princeza žele da kažu veliko hvala celom timu na londonskoj klinici, posebno posvećenom medicinskom osoblju, na nezi koju su pružili.

Portparol je dodao: „Porodica je i dalje zahvalna na lepim željama koje su primili iz celog sveta.

kralj Čarls
foto: Zak Hussein / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Palata je 5. febrauara objavila da kralj Čarls ima rak.

7. februar 2024. Vilijam se vraća na javne dužnosti kao radni član kraljevske porodice

Vilijam se vratio svojim javnim dužnostima po prvi put nakon Kejtine operacije i dao svoje prve javne komentare o Kejt. Ranije u toku dana, 7. februara, Vilijam je predvodio ceremoniju u zamku Vindzor, zamenivši svog oca, kralja Čarlsa III, čija je dijagnoza raka javno objavljena samo dva dana ranije, 5. februara.

Tom Kruz, princ Vilijam
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia in deal head 500 x 281px IMMEDIATELY Remaining orders to reach limit: 3832

Uveče, Vilijam je zajedno sa Tomom Kruzom prisustvovao svečanosti prikupljanja sredstava za dobrotvornu organizaciju vazdušne hitne pomoći u Londonu, gde je govorio o Čarlsu i Kejt.

Tom Kruz, princ Vilijam
foto: Daniel Leal-AFP/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„Želeo bih da iskoristim ovu priliku da vam se takođe zahvalim na ljubaznim porukama podrške Ketrin i mom ocu, posebno poslednjih dana“, rekao je on.

„Svima nam to mnogo znači. Nastavljajući šalu, dodao je: „Pošteno je reći da su proteklih nekoliko nedelja bile prilično 'medicinski' fokus. Dakle, mislio sam da ću doći na funkciju hitne pomoći da pobegnem od svega."

18. februar 2024. Vilijam se pojavio na dodeli BAFTA nagrada bez Kejt

Kada je Vilijam nastavio sa svojim javnim dužnostima, stigao je solo na dodelu BAFTA nagrada 2024, jednog od najistaknutijih događaja koje Kejt tradicionalno posećuje sa suprugom svake godine.

princ Vilijam, BAFTA
foto: Zak Hussein / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Ove godine, Vilijam, koji je predsednik Britanske akademije filmske i televizijske umetnosti (BAFTA), prošetao je crvenim tepihom i sam prisustvovao dodeli nagrada.

27. febrauar 2024. Vilijam je propustio kraljevski događaj zbog "privatnih problema"

Nagađanja na internetu o Kejtinom zdravlju dostigla su groznicu krajem februara, kada je Vilijam morao da odustane od kraljevskog angažmana zbog, kako je palata rekla, "privatne stvari". 27. februara, Vilijam je propustio službu Dana zahvalnosti za svog kuma, kralja Konstantina od Grčke, u kapeli Svetog Đorđa.

Princ Endru, Sara Ferguson
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

ABC News je tada potvrdio da privatna stvar nije povezana sa Čarlsovim zdravljem.

Princ Endru, Sara Ferguson
foto: MEGA / The Mega Agency / Profimedia

„Nažalost, princ od Velsa više nije u mogućnosti da prisustvuje Memorijalnoj službi kralja Konstantina jutros zbog ličnih stvari“, saopštila je palata u to vreme, odbivši da da više detalja.

29. februar 2024. portparol kraljevske porodice podelio informacije o Kejt

Usred sve veće količine onlajn spekulacija o Kejtinom zdravlju, portparol palate je 29. februara za ABC News rekao da je Kejt "dobro" dok nastavlja da se oporavlja.

Portparol je takođe odbacio onlajn spekulacije, rekavši za ABC Nevs u izjavi: „Kensingtonska palata je u januaru jasno stavila do znanja vremenske okvire princezinog oporavka i mi ćemo samo davati značajna ažuriranja. To uputstvo stoji“.

Kejt Midlton
foto: Aaron Chown / PA Images / Profimedia

Komentar o Kejt bio je prvi koji je palata podelila od kraja januara, kada je Kejt otpuštena iz bolnice.

4. mart 2024. Kejt fotografisana u kolima sa majkom

Kejt je viđena prvi put od decembra kada je 4. marta uslikana kako se vozi u automobilu kojim je upravljala njena mama.

Kejt i njena mama Kerol Midlton fotografisane su u Vindzoru u Engleskoj, gde žive Kejt i njena porodica. Fotografija nije objavljena ili odobrena od strane Kensingtonske palate.

6. mart 2024. Palata izdala saopštenje princa Vilijama o onlajn spekulacijama vezanim za Kejt

Usred spekulacija o Kejtinom blagostanju, portparol palate dao je kratku izjavu za časopis People.

princ Vilijam
foto: Molly Darlington / AFP / Profimedia

Portparol je rekao o Vilijamu: „Njegov fokus je na svom poslu, a ne na društvenim medijima.

10. mart 2024. Kejt podelila fotografiju sa porukom za Dan majki

Kejt je obeležila Dan majki u Ujedinjenom Kraljevstvu, 10. mart, tako što je na društvenim mrežama podelila fotografiju na kojoj je nasmejana i okružena troje dece.

Slika je bila prva zvanična fotografija Kejt koju je javnost nije videla od decembra. „Hvala vam na lepim željama i kontinuiranoj podršci u poslednja dva meseca. Želimo svima srećan Dan majki“, napisala je Kejt u postu, koji je potpisan sa „C“, u znaku njenog punog imena, Ketrin.

Vilijam je naveden kao fotograf.

10. mart 2024. foto agencije povukle fotografiju Kejt Midlton

Fotografiju Kejt i njene dece preuzelo je nekoliko međunarodnih novinskih agencija, uključujući Asošiejted pres, Rojters, Geti imidžis i agenciju Frans pres. Te su agencije kasnije povukle sliku, rekavši da su je možda uredili članovi kraljevske porodice pre objavljivanja.

Asošiejted pres je rekao da se čini da je „izvor manipulisao slikom na način koji nije ispunjavao standarde za fotografije AP-a“. PA Media Group, novinska agencija iz Ujedinjenog Kraljevstva, takođe je povukla sliku. Heni Farid, profesor informatike na Kalifornijskom univerzitetu u Berkliju, rekao je za ABC Nevs da njegova analiza fotografije pokazuje „relativno manju manipulaciju fotografijama“.

Kejt Midlton
foto: Printscreen

"Ako pogledate rukav devojke sa desne strane, vidite šta liči na tragove manipulacije", rekao je Farid, misleći na rukav Šarlotinog džempera.

„Mislim da je najverovatnije ili neki loš fotošop da bi se, na primer, uklonila mrlja na džemperu, ili je rezultat kombinovanja fotografija na kameri koje kombinuje više fotografija kako bi se dobila fotografija na kojoj se svi smeju. Za ovo drugo , ako se subjekti kreću između uzastopnih slika, to može izazvati ovu vrstu senki."

Farid je nastavio: „U svakom slučaju, mislim da je malo verovatno da je ovo nešto više od relativno male manipulacije fotografijama. Pored toga, nema dokaza da je ova slika u potpunosti generisana veštačkom inteligencijom.“

11. mart 2024. Kejt se javno izvinila zbog fotografije

Kejt je u javnom izvinjenju priznala da je njena fotografija za Dan majki uređena i izvinila se za bilo kakvu "zabunu" koju su te izmene izazvale.

„Kao i mnogi fotografi amateri, povremeno eksperimentišem sa montažom“, rekla je ona u izjavi za Ks. „Želela sam da izrazim svoje izvinjenje zbog bilo kakve zabune koju je porodična fotografija koju smo juče podelili izazvala. Nadam se da su svi koji su slavili imali veoma srećan Dan majki.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

"Kejt je ponovo potpisala svoju poruku "C." Kensingtonska palata saopštila je da neće ponovo izdati originalnu i neuređenu fotografiju Kejt i njene dece.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Kasnije, 11. marta, Kejt je fotografisana kako sedi pored Vilijama u automobilu sa vozačem. Vilijam je tog dana prisustvovao dva javna angažmana, službi za Dan Komonvelta i događaju Earthshot Prize, i nije komentarisao Kejt ili kontroverzu oko fotografija.

U svakom slučaju, mnogi se slažu da PR služba kraljevske porodice nije baš umela da "ishendluje" celu situaciju, da su imali mnogo propusta i da nisu smeli da dozvole da se javnost toliko "razmaše" sa teorijama i pričama o Kejt Midlton.

Sara Rouz Henberi, Sara Rouz Čolmondeli, Princ Vilijam, Rouz Henberi, Kejt Midlton
foto: Splash News / Splash / Profimedia

Što se ljubavnice prinaca Vilijama tiče, o njoj se šuška godinama. U pitanju je markiza od Čolmondelija, Sara Rouz. Nekadašnja manekenka je u centru pažnje, a mnogi upiru prstom u nju i tvde da je ona kriva za "nestanak" Kejt Midlton. Kao da to nije dovoljno, sada kruže teorije da je zapravo ona na fotografiji sa malim Vindzorima, a da je glava Kejt Midlton namontirana na njeno telo.

Sara Rouz Henberi, Sara Rouz Čolmondeli, Princ Vilijam
foto: James Veysey / Shutterstock Editorial / Profimedia

Takođe, navodi se da je možda ona na fotografiji sa princom Vilijamom u kolima, iako je Palata objavila da je u pitanju Kejt, pa je to još jedan haos u najavi i potencijalna PR katastrofa.

Inače, grofica (39) ima troje dece i u braku je sa Dejvidom Roksevidžom, 7. markizom od Čolmondelija koji je od nje stariji 23 godine.

Za markizu Čolmondeli i princa Vilijama godinama kruže glasine da imaju aferu, a pojavile su se i tvrdnje da se Dejvid Čolomdeli razvodi od Rouz jer on zapravo nije otac njihovog deteta već – Vilijam. Ni ova vest nije potvrđena, ali pojedini izvori tvrde da je to moguće jer su Rouz i Vilijam navodno počeli da se viđaju 2014. godine, a ona je zatrudnela sredinom 2015. godine. Prvi put se o ovoj aferi pročulo 2019. godine, kada je Kejt bila trudna treći put.

Sara Rouz Henberi
foto: TheImageDirect.com / The Image Direct / Profimedia

Ova drama je tek počela, a znajući da britanska kraljevska porodica godina puni novine raznim skandalima, ostaje da vidimo šta će se desiti.

(Kurir.rs/ABC/T.J.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track