HARIJU BI MOGLI DA "IZBIJU" IZ DŽEPA MILION FUNTI: Princ izgubio važan slučaj koji u velikoj meri DIKTIRA njegovu budućnost (FOTO)
Foto: APPLE TV/TNI PRESS LTD. / IMP Features / Profimedia

EVO O ČEMU SE RADI

HARIJU BI MOGLI DA "IZBIJU" IZ DŽEPA MILION FUNTI: Princ izgubio važan slučaj koji u velikoj meri DIKTIRA njegovu budućnost (FOTO)

Pop kultura -

Princ Hari suočava se sa ogromnim novčanim troškovima nakon što je potpuno izgubio bitku na Visokom sudu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova zbog smanjenja njegove policijske zaštite nakon što su on i Megan Markl 2020. napustili službene dužnosti u britanskoj kraljevskoj porodici.

Princu Hariju danas je naloženo da nadoknadi novac poreskim obveznicima nakon što je izgubio bitku na Visokom sudu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova zbog smanjenja policijske zaštite, piše Daily mail.

Princ Hari
foto: AP Ben Stansall

Potencijalno se suočava sa računom od oko milion funti kada se u obzir uzmu njegovi pravni troškovi. Sudija je odbio ponudu da prepolovi iznos rekavši da je vojvoda od Saseksa "potpuno izgubio" slučaj.

Sir Piter Lejn takođe je odbacio vojvodin zahtev za žalbu na presudu, opisujući jedan deo kao "iskreno beznadežan".

Hari ipak i dalje može direktno da se obrati sudu ako želi da nastavi sa slučajem, odnosno prigovorom na presudu.

Princ Hari
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Pitanje bezbednosti princa Harija, Megan Markl i njihove dece Lilibet Dajane i Arčija Harisona, dok borave u Britaniji, navodi se i kao jedno od glavnih pitanja u njhovoj odluci da li će u maju zajedno stići u Britaniju zbog 10 godina Invictus games čiji je on pokrovitelj. Kejt Midlon i princ Vilijam voleli bi da vide Lili i Arčija, piše Mirror. A ističe se da Megan ne želi da krene na taj put sa decom jer zna da nije omiljena u domovini svog supruga. Izdvajaju se i ova dva njena uslova, a smatra se da bi pitanje bezbednosti mogla da iskoristi kao izgovor da kaže ne važnoj ponudi.

Megan Markl, princ Hari
foto: DPPA / ddp USA / Profimedia

Princ Hari izgubio je krajem februara spor na Visokom sudu protiv britanske vlade zbog odluke o promeni nivoa njegove lične bezbednosti prilikom poseta Ujedinjenom Kraljevstvu. Pitanje bezbednosti njega i njegove porodice nakon Megzita bilo je česta tema poslednjih godina.

Hari je pokrenuo pravni postupak protiv Ministarstva unutrašnjih poslova zbog odluke Izvršnog odbora za zaštitu autorskih prava i javnih ličnosti (Ravec) iz februara 2020. da bi trebalo da dobije drugačiji nivo zaštite dok je u zemlji.

Nakon saslušanja u decembru sudija Visokog suda sir Piter Lejn doneo je presudu o slučaju.

Advokati princa Harija rekli su na sudu da je on bio izdvojen i nepovoljno tretiran odlukom o promeni njegove bezbednosti koju inače finasiraju poreski obveznici. Prema njihovim rečima, došlo je do propusta u analizi rizika i razumevanju ugroženosti odnosno potencijalnog uspešnog napada na njega zbog čega je pristup njegovoj sigurnosti bio nezakonit i nepošten.

princ Hari, Megan Markl
foto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Na sudu je rečeno da Hari smatra da njegova deca Lilibet i Arči ne mogu da se osećaju kao kuće u Velikoj Britaniji ukoliko ne mogu da se zaštite.

Vlada je reagovala rečima da Harijev zahtev treba odbaciti, tvrdeći da je Ravec koji spada u nadležnost Ministarstva unutrašnjih poslova, imao pravo da zaključi da bi zaštita trebalo da bude razmatrana od "slučaja do slučaja".

Advokati Ministarstva izjavili su da vojvoda više nije član grupe čiji je bezbednosni položaj pod stalnom kontrolom. Istaknuto je da nije tačno sugerisati da nema dokaza da je pitanje ugroženosti uzeto u obzir pa je čak dodato i da je smrt princeze Dajane, Harijeve majke, razmatrana u procesu donošenja odluke, piše Daily mail.

Megan Markl, princ Hari
foto: Yaroslav Sabitov / PA Images / Profimedia

Suđenje se odvijalo bez prisustva medija, zbog poverljivih dokaza o merama sigurnosti u ovom slučaju koji je jedan od tri preostala aktivna slučaja Visokog suda koje je pokrenuo vojvoda od Saseksa, zajedno sa optužbama za nezakonito prikupljanje informacija protiv News Group Newspapers (NGN) i Associated Newspapers Limited (ANL), izdavača MailOnline.

( Kurir.rs / Blic žena / T.B. )

Bonus video:

05:21

ČEKALI SMO DA SE OVO DOGODI! Glumac iz Njujorka o SKANDALU KOJI TRESE AMERIKU: Britanski princ je u NAJVEĆEM PROBLEMU (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track