KAKO JE OPAKA BOLEST POVEZALA 2 ISTAKNUTA ČLANA KRALJEVSKE MONARHIJE Ovako je Čarls uticao na Kejt, a ona mu je ovako uzvratila
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia, Mario Pietrangeli / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

rak im dijagnostikovan istog meseca

KAKO JE OPAKA BOLEST POVEZALA 2 ISTAKNUTA ČLANA KRALJEVSKE MONARHIJE Ovako je Čarls uticao na Kejt, a ona mu je ovako uzvratila

Pop kultura -

Bakingemska palata saopštila je večeras da će se kralj Čarls naredne nedelje vratiti javnim dužnostima, prvi put nakon što mu je dijagnostikovan rak. Odluka je doneta nakon konsultacije sa lekarima i ocenjuje se kao veliki iskorak. Monarh je velika inspiracija za svoju snaju Kejt Midlton koja takođe vodi bitku sa kancerom. Kada je on šestog februara istupio u javnost sa vešću o dijagnozi, to ju je ohrabrilo da i ona 22. marta javno saopšti da boluje od opake bolesti.

Kejt Midlton je tada poručila obolelima od raka da nisu sami i da ne treba da gube veru i nadu. Njene reči donele su utehu milionima a njena dirljiva poruka bila je i suptilna zahvalnost kralju zbog njegove podrške tokom najtežih nedelja u njenom životu.

Kejt Midlton
foto: Printscreen/Instagram

Kraljeva odluka da danas otkrije da se oporavlja i da se vraća na posao nakon meseci lečenja biće samo pozitivan podsticaj za Kejt.

Kralj Čarls koji je danas preduzeo važan korak i Kejt Midlton operisani su u januaru u istoj bolnici u Londonu, on zbog benignog povećanja prostate, ona zbog problema sa abdomenom. Njena operacija bila je 16. januara, a njegova kasnije.

kralj Čarls, kraljica Kamila
foto: London News Pictures/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

Napustili su bolnicu istog dana 29. januara, ona posle dve nedelje bolničkog lečenja, a ona posle nekoliko dana.

Princ Vilijam smanjio je broj angažmana kako bi brinuo o Kejt Midlton i njihovoj deci, Šarlot, Džordžui Luju. Kraljica Kamila je takođe velika podrška princezi od Velsa, piše Daily mail.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

I Čarls i Kejt je u februaru dijagnostikovan rak. Njegova dijagnoza saopštena je znatno ranije. Kejt je sačekala da sve podeli sa javnošću izabravši momenat koji je najprikladniji za njenu i Vilijamovu decu, navodi se jedan od razloga.

Kralj i dalje boluje od raka i lečenje je u toku. Ali je njegov medicinski tim "zadovoljan dosadašnjim napretkom" i "ostaje pozitivan" u vezi sa oporavkom.

kralj Čarls
foto: Invicta Kent Media / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Nastavlja se lečenje ali lekari su dovoljno zadovoljni dosadašnjim napretkom da kralj sada može da nastavii niz javnih dužnosti. Predstojeći angažmani b će prilagođeni tamo gde je to potrebno kako bi se minimizovali svi rizici za nastavak oporavka Njegovog Visočanstva.

Još je prerano reći koliko će trajati lečenje, ali lekarski tim vrlo je ohrabren dosadašnjim napretkom i ostaje pozitivan o oporavku kralja", rekli su insajderi.

kralj Čarls
foto: I-Images / Zuma Press / Profimedia

Dodali su da će svaki angažmani u javnosti biti objavljeni na uobičajeni način, te će ostati podložni promenama u skladu sa savetima lekara. Naglasili da to neće biti potpuni letnji program.

Kejt Midlton bila je inspirisana kraljem Čarlsom koji je javno govorio o svojoj borbi sa rakom, kao i reakcijama javnosti na to saopštenje koje se desilo šest nedelja pre njene objave, piše Daily mail. Bakingemska palata je petog februara oobjavila tu vest, monarh je kasnije govorio o tome.

Kejt Midlton
foto: SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kejt Midlton i kralj Čarls imaju izuzetno snažnu vezu, koja se dodatno učvrstila dok su u januaru oboje bili na lečenju u privatnoj londonskoj bolnici. "

Odluka je bila samo njena, a nju je ohrabrilo to što je svedočila reakciji javnosti na vest da kralj ima rak, što je objavila Palata. Izliv zabrinutosti širom sveta, sa porukama podrške koje teku u beskrajnom nizu ljubaznosti i ohrabrenja, iznenadio je kralja, poput kraljice Viktorije koja je u svom dnevniku zapisala kako je iznenađena ljudima koji su vikali da je vole na njenom zlatnom jubileju 1887. godine. Kejt se zbližila s kraljem, koji ju je više puta nazvao svojom voljenom snajom. Bila je i te kako svesna reakcije javnosti na saopštenju o raku kralja i kako je to uticalo na njega. Ton je bio apsolutno ispravan, bez lažnog naglaska ili glume, samo miran, dostojanstven, otvoren ton, baš kao što je i sama princeza.

Kejt Midlton
foto: John Rainford / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kralj je bio jedan od retkih ljudi koji su videli mladu ženu, kako sedi sama na klupi u puloveru i plavim pantalonama, ispred narcisa u punom cvatu, tradicionalnog simbola proleća i novog života (misli se na gledanje snimka pre nego što je video dospeo u javnost)", rekao je bivši dopisnik o dvoru BBC Majkl Kol, piše Daily mail. Podsetio da je Čarls bio poznat i u mladosti po veštini direktnog obraćanja u kameru.

kralj Čarls
foto: Peter MacDiarmid / Shutterstock Editorial / Profimedia

Napomenuo je da je važan faktor da Kejt i Vilijam istupe u javnost bila velika toplina i naklonost koju je kralj primio nakon svoje objave. To je mnogo značilo, na neki način poslužilo je kao šablon, rekao je.

Čarls je pre nekoliko dana odlikovao Kejt Midlton.

Podsetimo, Kejt Midlton nalazi se u ranoj fazi lečenja koje je započeto krajem prošlog meseca. Rak je otkriven nakon operacija koju je imala u janauru, to su potvrdili dodatni testovi iako se prvo smatralo da nije u pitanju kancer. Nije saopštena vrsta i stadijum raka. Ne zna se ni od koje vrste raka boluje britanski kralj.

( Kurir.rs / Blic žena / T.B. )

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track