POLUFINALE EVROVIZIJE: Jugoslavija dotučena, ispali i Makedonci!

POLUFINALE EVROVIZIJE: Jugoslavija dotučena, ispali i Makedonci!

Pop kultura -
Predstavnici Makedonije se nisu plasirali u finale Eurosonga, i uništen je rekord od punih 27 godina kako je u finalu najvećeg muzičkog takmičenja nastupala barem jedna od šest zemalja bivše Jugoslavije

MALME - U švedskoj Malme areni održano je drugo polufinale 58. takmičenja za "Pesmu Evrovizije" na kome je između 17 kompozicija izabrano 10 finalista, među kojima nisu Makedonci.

Zemlje koje su prošle u finale:MađarskaAzerbejdžanGruzijaRumunijaNorveškaIslandJermenijaFinskaMaltaGrčka

Za plasman u finale, 18. maja, nadmetali su se predstavnici Letonije, San Marina, Makedonije, Azerbejdžana, Finske, Malte, Bugarske, Islanda, Grčke, Izraela, Jermenije, Mađarske, Norveške, Albanije, Gruzije, Švajcarske i Rumunije.

Deset finalista izabrao je ravnopravno publika i žiri, a ove godine je došlo do izmene u načinu glasanja, tako da će se sada ocenjivati sve takmičarske pesme, umesto ranijeg pravila kada su se bodovi od 1 do 12 dodeljivali samo za deset najboljih pesama prema mišljenju publike i žirija.

Pravo glasa su imali samo gledaoci i žiri iz zemalja učesnika drugog polufinala, kao i iz zemalja "Velike petorke" Francuske, Nemačke i Španije.

Domaćin večeri bila je voditeljka i komičarka Petra Mede. Ovogodišnje takmičenje se održava u Malme areni, a dizajn koji su radili dizajneri Frida Arvidson i Viktor Bratstrom podseća na krila leptira koji je ovogodišnji logo Evrovizije.

U areni je postavljeno 210 zvučnika, 800 kompjuterski kontrolisanih reflektora i 200 tona sijalica i rasvetnih uređaja koji vise sa plafona.

Predstavnice Srbije "Moje 3" Mirna Radulović, Nevena Božović i Sara Jovanović sa pesmom "Ljubav je svuda" Saše Miloševića Mareta nisu se plasirale u finale.

Ukoliko se predstavnici Makedonije večeras ne plasiraju u finale Eurosonga, biće uništen rekord od punih 27 godina kako je u finalu najvećeg muzičkog takmičenja nastupala barem jedna od šest zemalja bivše Jugoslavije.

Naime, Jugoslavija se takmičila na Pesmi Evrovizije od 1986. pa do 1992. godine, a od 1993. svake godine u velikom finalu se našla bar jedna zemlja bivših republika.

http://www.youtube.com/watch?v=PczuDZ0T2e8

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track