Izložba posvećena Rolingstonsima u Muzeju rokenrola
Foto: Dejli Mejl

Izložba posvećena Rolingstonsima u Muzeju rokenrola

Pop kultura -
Izložba će biti otvorena do marta 2014. godine, a posetioci će na petom i šestom spratu muzeja moći da razgledaju oko 300 originalnih predmeta, postera, komada opreme i instrumenata koji pripadaju članovima grupe

Muzeju rokenrola Kuće slavnih u Klivlendu otvorena je izložba "Rolling Stones: 50 Years of Satisfaction", posvećena radu jedne od najvećih svetskih rokenrol grupa.

Izložba će biti otvorena do marta 2014. godine, a posetioci će na petom i šestom spratu muzeja moći da razgledaju oko 300 originalnih predmeta, postera, komada opreme i instrumenata koji pripadaju članovima grupe.

Postavka prati rad grupe od njenih početaka u Engleskoj ranih 60 godina prošlog veka i vodi posetioce kroz različite faze njenog razvoja sve do aktuelne turneje "50 and Counting" (Pedeset i još brojimo). Među izloženim predmetima su i retke gitare članova benda i njihovi lični predmeti koje su ustupili za ovu priliku. Među predmetima je i srebrni poslužvanik iz Stejšen hotela, koji navodno članovi benda ukrali tokom jedne od brojnih “pijanih žurki” u tom hotelu.

Na ulazu na prvi sprat izložbe posetioce će na pragu dočekati veliki isplaženi jezik, što je i zaštitni znak benda. Taj znak u različitim veličinama dominira na oba sprata izložbe. Posetioci će moći da vide i specijalnu gitaru Voks u obliku suze koja je pravljena samo za preminulog člana grupe Brajana Džonsa, srebrnu električnu gitaru Zematis Ronija Vuda, kao čuvenu zašivenu britansku i američku zastavu koju je Mik Džeger nosio na turneji 1981/82.

Prvi put u izložbu će moći interaktivno da se uključe i poštovaoci grupe koji će imati prilike da šalju fotografije sa ove izložbe "Rolingstonsa" jer je muzej za ovu priliku ukinuo zabranu fotografisanja. Posetioci će takođe moći da na izloženim slušalicama čuju rane bluz kompozicije koje su imale najveći uticaj na člnove benda u početnoj fazi formiranja. Kustosi izložbe rekli su agenciji AP da, za razliku od nekih ranijih slučajeva kada su izlagali predmete nekih drugih grupa, sada nije bilo nikakvih problema da se pronađe i izloži dovoljan broj predmeta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track