Beograđanin Rašić ovekovečio pola veka Stonsa
Foto: Nebojša Mandić

Beograđanin Rašić ovekovečio pola veka Stonsa

Stil -
Počastvovan sam što sam bio kreativni učesnik velikog događaja, jubileja najvećeg rokenrol benda u istoriji i što sam radio ekskluzivno za Stonse

LONDON - Najpoznatiji profesionalni rok-fotograf iz Srbije i bivše Jugoslavije Beograđanin Branislav Brajan Rašić bio je službeni fotograf svečanosti povodom 50-godišnjeg jubileja legendarne grupe "Roling Stons" (Rolling Stones).

"Stonsi" su, u drugačijoj postavi od današnje, prvi put javno nastupili u kultnom londonskom klubu Marki (Marquee) 12. jula 1962. godine.

Rašić je snimao "Stonse" tokom svečanosti u Londonu na kojoj je u četvrtak prvi put predstavljena retrospektivna izložba fotografija o istoriji grupe koja se zvanično otvara danas, kao i knjiga "Roling Stonsi: 50".

On je ekskluzivno snimao četvoricu rokera-veterana pre tzv. foto-kola (photo call) i te fotografije koje su "Stonsi" odobrili emitovane su u svet pre ostalih. Fotografije su ekskluzivno vlasništvo "Stonsa", te ih ni sam Rašić sada ne može samostalno objaviti.

Rašić je snimao "Stonse" i njihove goste i tokom prijema za poznate ličnosti, prijatelje i članove porodica koji je usledio nakon svečanosti.

"Počastvovan sam što sam bio kreativni učesnik velikog događaja, jubileja najvećeg rokenrol benda u istoriji i što sam radio ekskluzivno za "Stonse". Osim mene samo je još jedan kolega imao specijalan pristup za lokalnu foto promociju", izjavio je za Betu Branislav Rašić.

"Ponosan sam i zato što sam kao rođeni Beograđanin bio deo manifestacije koja je danas medijski i na druge načine poznata celom svetu, uključujući Srbiju i bivšu Jugoslaviju", dodao je Rašić.

"Pedesetogodišnji jubilej "Stonsa" je za mene i profesionalni i emotivni vrhunac jer sam, radeći za njih, ostvario dečački dorćolski san o mojoj omiljenoj grupi", zaključio je Rašić. Branislav Rašić (57) već tri decenije živi i radi u Londonu.

Fotografisao je gotovo sve najpoznatije rokere sveta, a mnogi od desetina hiljada njegovih snimaka, objavljeni su u medijima širom sveta. "Roling Stonse" je snimao više od 30 puta, prvi put u Bernu 1973, a takođe i na prvom gostovanju te grupe u Zagrebu 1976.

Službeni fotograf "Stonsa" postao je 2006. snimajući najveći koncert u istoriji grupe na Kopakabani u Brazilu. U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu 2003. godine priređena je izlozba 40 Rašićevih slika povodom 40-godišnjice "Stonsa". Sličnu izložbu Rašić je 2004. imao i u Singapuru.

Osim saradnje sa bendom Rašić sarađuje i sa njegovim pojedinim članovima. Odabran je da fotografski promoviše knjigu "Život sa Kitom" Kita Ričardsa, a tim povodom u februaru ove godine u Zagrebu je priređena Rašićeva izložba "U profilu Kit Ričards".

Branislav Rašić prve fotografije objavio je sredinom sedamdesetih godina prošlog veka u jugoslovenskom rok magazinu "Džuboks". Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih bio je foto-dopisnik "Džuboksa", a potom magazina "Rok" iz Londona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja