Šta su nas naučili Diznijevi crtaći

Šta su nas naučili Diznijevi crtaći

Stil -
Sigurno ste bar jednom pogledali neki od ovih crtanih filmova i pomislili kako prenose divnu poruku. A da li je baš tako?

U čemu je tačno poenta?„Diznijevi“ crtaći nesporno su među najomiljenijim crtanim filmovima na svetu i obeležili su detinjstvo mnogih generacija. Međutim, da li ste ikad razmišljali o tome kakve poruke, osim onih ljubavnih, ti filmovi šalju? Evo o čemu je tačno reč...

Mala sirena: Ugovor s đavolom nikome nije naškodioArijel je bila sirena koja je, naravno, sanjala o pronalasku velike ljubavi. Očajnički je želela da hoda i sklopila je pakt sa zlom vešticom Ursulom, koja joj je dala noge, ali uzela ono što je bilo prepoznatljivo za Arijel - njen glas. Na kraju je ipak uspela da osvoji princa Erika, dobila je i noge i glas, i sve je bilo u redu. Poruka koja je trebalo da bude poslata jeste da prava ljubav sve pobeđuje.Ono što smo zapravo dobili, jeste da mali ugovor s đavolom i nije toliko loš dokle god se na kraju sve dobro završi. Da li vam je sada jasno zašto se kaže da ne verujete u bajke?

Lepotica i zver: To što je nasilan, ne znači da nije dobar čovekRazmaženi princ pretvoren je u zver i osuđen na samoću, sve dok ne dođe osoba koja će ga voleti uprkos svim njegovim manama. Ta devojka se pojavljuje i nakon brojnih zavrzlama zaljubljuje se u njega. Uzimaju se i žive srećno do kraja života. Ono što su autori želeli da prenesu, jeste da treba da se ponašamo prema drugima onako kako bismo želeli da se oni ponašaju prema nama.Zapravo, dobili smo i poruku da, iako je vaš voljeni nasilan i grub, iza njegovog oklopa se krije jedna draga dušica puna ljubavi za vas, što uglavnom nije tačno.

Zvonar Bogorodičine crkve: Ružan momak nikad ne dobija devojkuKvazimodo je rođen s grbom na leđima i volela ga je jedino majka. Društvo ga je osudilo na to da bude zvonar u pariskoj crkvi Notr Dam. U priču se upliće lepa Esmeralda, kojoj Kvazimodo spasava život. Na kraju se ona ipak ne udaje za njega, iako je on beznadežno zaljubljen u nju. Pouka - ne sudite o knjizi po koricama. Ono što smo iz te bajke još pogrešno naučili, jeste da ružni mladić nikad ne dobija devojku, bez obzira na dobrotu i odanost.Pepeljuga: Da biste uspeli, ne morate previše da se truditePepeljugu je njena zla maćeha terala da svakodnevno čisti svaki kutak kuće. Jednog dana nesrećna je devojka odlučila da ode na bal koji je organizovao princ, ali maćeha joj je to, naravno, zabranila. Srećom, ispostavilo se da Pepeljuga ima kumu vilu, koja joj je sve sredila, i ipak je otišla na žurku. Tamo je upoznala princa, zaljubili su se, na kraju priče venčali, i živeli srećno do kraja života.Poruka koju su iz „Diznija“ želeli da pošalju bila je da se snovi ipak ostvaruju. Ali, ono što se u javi događa je da, ukoliko dugo čekate na ostvarenje svojih snova i na čoveka svog života, a ni prstom ne mrdnete da do toga dođe, sledi razočaranje. Priče da će se za to pobrinuti svemir (ili kuma vila) jesu priče za malu decu. Zato uzmite stvar u svoje ruke!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track