TRI PUTA MERI: Dužina suknje određuje ženu
Foto: Rosea Posey/Tumblr

Osude

TRI PUTA MERI: Dužina suknje određuje ženu

Stil -
Na levoj nozi ispod guzova piše k*rva, a na listu gospođa, dok su između drolja, izazovna (sama je to tražila), provokativna, besramna, koketna, odmerena, staromodna i čedna

Umetnica Rozea Lejk (18), studentkinja grafičkog dizajna i ilustracije na Kapilano univerzitetu u Vankuveru, postavila je na svoj Tumblr nalog fotografiju pod nazivom „Judgements” (Osude) na kojoj je prikazana žena otpozadi sa deset reči ispisanih na levoj nozi koje se odnose na razne dužine suknji - od „kurve” odmah ispod guzova, do „gospođe” na dnu lista.

Između su: drolja, izazovna (sama je to tražila), provokativna, besramna, koketna, odmerena, staromodna i čedna.Jedan komentator na Fejsbuku napisao je: „Ne ide sve do članka, pretpostavljam da bi tamo trebalo da piše graciozno ili elegantno?” dok je drugi bio zgrožen: „Da, hajde da osuđujemo žene kao u 17. veku. Odvratno!”Međutim, Lora Bek sa ženskog kaže: „Ova slika mi se dopada. Poput mnogih žena, često sam bila na testu kad je reč o prikladnoj dužini suknje. U školi su mi merili da nije prekratka, a kad bih obukla maksi suknju, pitali su me zašto sam se toliko pokrila. Nekad žena prosto ne može da pobedi”.Autorka Rozea Lejk, koja je sliku napravila pre godinu dana kao deo školskog projekta, kaže da je htela da skrene pažnju ljudima da prestanu sa predrasudama kad je reč o načinu na koji se žene oblače.

"Shvatila sam da, čim vidim neku ženu u prekratkoj suknji, odmah pomislim ‘kurva’ i posle mi bude žao ili pomislim da je svaka žena koja nosi hidžab ugnjetavana. Moramo da stvorimo atmosferu nepristrasnosti”, kaže Lejkova.Usled velikog interesovanja za ovom slikom, Rozea planira da prodaje „Judgements” kao postere, ali pre toga mora da ispravi pogrešno napisanu reč „prudish” (čedna).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track