TREĆI PONEDELJAK: Danas smo najdepresivniji u godini
Foto: KURIR

Naučno dokazano

TREĆI PONEDELJAK: Danas smo najdepresivniji u godini

Stil -
Manjak dnevne svetlosti, loši vremenski uslovi, odustajanje od novogodišnjih odluka i iščekivanje leta danas nam najviše kvare raspoloženje

Velike su šanse da se danas osećate mrzovoljno, loše i pospano, tvrde britanski naučnici koji su otkrili da je treći ponedjeljak u godini i službeno najdepresivniji dan. Razloga za tugu je više, a okidač su nedostatak motivacije, loša financijska situacija i nepovoljni vremenski uslovi praćeni malom količinom dnevne svetlosti.Psiholog Klif Arnal matematičkim modelom izračunao je da je danas najdepresivniji dan u godini zbog novčanog duga koji nas prati od praznika, dugog perioda do leta i odustajanja od novogodišnjih odluka.

Svoju teoriju bazira i na tzv. "efektu hibernacije", vremenu u godini u kojem je najverovatnije da se osećamo umorno, premalo vežbamo, dosta vremena provodimo u zatvorenim prostorijama i jedemo nezdravu hranu.Ipak, dobra je vest da ćemo se već sutra osećati bolje, ali i da se današnje neraspoloženje može umanjiti nekim trikovima.

Ono što možete učiniti je da sednete pored prozora kako biste "upili" što više dnevne svetlosti, organizovati druženje sa dragim prijateljima i planirati lepe stvari u budućnosti, savjetuju psiholozi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track