BIL GEJTS RADI OD KUĆE ZBOG KORONE: Ostanite SMIRENI, u IZOLACIJI, a ovo me najviše BRINE i hvata me JEZA
Foto: Shutterstock, EPA/Gian Ehrenzeller

Upozoravao

BIL GEJTS RADI OD KUĆE ZBOG KORONE: Ostanite SMIRENI, u IZOLACIJI, a ovo me najviše BRINE i hvata me JEZA

Tech -

Osnivač Majkrosofta, Bil Gejts, objavio je prošle nedelje da napušta svoje mesto u odboru firme kako bi imao više vremena da se posveti svojim filantropskim poduhvatima.

Tim povodom je na forumu "Reddit" odgovarao brojnim forumašima iz celog sveta na njihova pitanja, između ostalog i o pandemiji korona virusa.

Kako je procenio u svojim odgovorima na Redditu, obustava normalnog života bi po njegovom mišljenju mogla da potraje i 10 nedelje, čak i ukoliko se situacija bude dobro razvijala.

- Ako neka zemlja bude dobro sprovela obustavu normalnog života i ako dobro bude testirala građane na korona virus, sve bi možda moglo da se vrati u normalu u periodu od 6 do 10 nedelja, jer bi bilo malog broja zaraženih - piše Gejts na Redditu.Gejtsova fondacija za krizne situacije koju je prouzrokovala pandemija korona virusa izdvojila je veliku sumu novca, a mogla bi da ide i na 100 miliona dolara. Bil Gejts dugo unazad upozoravao je da je svetu pretila ovakva pandemija.

A kako je sada rekao na forumu, najviše ga brinu sledeće stvari:

- Brine me šteta koju će pretrpeti ekonomija, ali me još više brine kako će ovo uticati na zemlje u razvoju koje ne mogu da izvedu socijalno distanciranje na isti način na koji mogu bogate zemlje, i koje nemaju velike bolničke kapacitete - kaže Gejts, dodajući i da bi svi trebalo da se pridržavaju mera izolacije i socijalnog distanciranja kako bi se obuzdala pandemija.

- To će nam pomoći da vratimo život u normalu što pre i da oborimo broj novih slučajeva zaraze. Moramo da ostanemo smireni iako je reč o situaciji bez presedana - kaže Gejts.

Forumaši su ga pitali i zna li nešto o lekovima koji će se koristiti za korona virus, pošto se dosta govorilo o lekovima koji se primarno koriste za borbu protiv nekih oblika malarije.

- Mnogo lekova se trenutno ispituje i to jeste jedan od njih. Ako se ispostavi da pomaže, moramo da se postaramo da stigne do onih kojima je najpotrebniji jer ga ima u ograničenim količinama - kaže Gejts, koji prognozira da bi prva vakcina mogla da se pojavi u periodu od oko 18 meseci, ukoliko sve ide kako treba.

foto: AP/Markus Schreiber

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja