(VIDEO) ODBEGLA DEVETA PLANETA: Evo kako bi izgledalo SLETANJE NA PLUTON
Foto: Youtube/screenshot

Bog podzemlja

(VIDEO) ODBEGLA DEVETA PLANETA: Evo kako bi izgledalo SLETANJE NA PLUTON

Zanimljivosti -

Video koji je NASA nedavno objavila, zasnovan je na fotografijama koje je poslala sonda "New Horizons", i prikazuje simulaciju sletanja na planetu Pluton.

Snimak je napravljen od fotografija uslikanih tokom šest meseci dok se sonda približavala Plutonu tokom leta 2015. godine. Zbog ogromne udaljenosti, fotografijama je trebalo nešto više od pet sati da prevale srednju udaljenost od Zemlje od 4,2 milijarde kilometara.

Sonda "New Horinzons" trenutno putuje prema stenovitim objektima oko 1,6 milijardi kilometara udaljenih od Plutona, dalje prema dubokom svemiru.

"Nikad nije bio plan da se misija završi nakon istraživanja samo jednog tela u spoljnom delu našeg sistema. Čitava misija je isplanirana kako bi istražila područje oko Plutona, ali i nekoliko objekata u Kojperovom pojasu", navela je Ejmi Šira Tejtel.

Foto: AP
Foto: AP

Kojperov pojas je područje van orbite Neptuna i jedini stanovnici su komadi leda i stena, koji su ostali još iz vremena formiranja čitavog Sunčevog sistema. Sam Pluton je zapravo jedan od objekata u njemu. Nova meta je objekat 2014-MU69, a otkrio ga je teleskop Habl 2014.

"Čitava ekipa uverena je da je MU69 izgrađen od istog materijala od kog su nastali sve planete u kojperovom pojasu, a u to je uključen i Pluton", dodala je Ejmi.

Pluton je službeno izgubio status planete 2006. godine, tek nekoliko meseci nakon lansiranja sonde "New Horinzons", trenutno je najveći otkriveni planetoid u kojperovom pojasu. Status Plutona kao planete je stradao kada je u avgustu 2006. godine Međunarodna astronomska unija postavila nove kriterijume za proglašenje svemirskog tela planetom. Za Pluton se dugo nakon otkrića 1930. godine smatralo da je puno veći nego što zaista jeste.

Da bi se ispostavilo prvo da je šest puta manje masivan i tri puta manji od Meseca, a onda ga je u jednom trenutku još "New Horizons" zamenio za jednu drugu patuljastu planetu, Eris, koja je nešto manja od Plutona i na srendnjoj udaljenosti od oko 10 milijardi kilometara, ali je i za četvrtinu masivniji.

Međutim, grupa uticajnih astronoma najavila je novi juriš na Međunarodnu astronomsku uniju i definiciju planeta, kako bi se Plutonu vratio nekadašnji status.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 28.02.2017

(Express.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track