Najnovije vesti

OBUKU ONO ŠTO IMAJU, DAJU KOLIKO MOGU: Evo koju sumu novca Srbi najčešće stavljaju u kovertu kad krenu na svadbu!
Foto: Profimedia

ISKRENO

OBUKU ONO ŠTO IMAJU, DAJU KOLIKO MOGU: Evo koju sumu novca Srbi najčešće stavljaju u kovertu kad krenu na svadbu!

Zanimljivosti

Srbi na svadbe već odavno ne nose umetničke slike, srebrni escajg niti kućne aparate. Ključna reč je - koverta s novcem, koju čak 91 odsto ispitanika u anketi (više od 13.000 ljudi) nosi kao dar mladoj i mladoženji.

Čak 41 posto ispitanika doživljava stres zbog tuđe svadbe, jer ona znači dodatni trošak, dok 87 posto njih više para nose na venčanje rodbine, nego prijatelja.

- Pravili smo svadbu za 200 zvanica u elitnom beogradskom restoranu i bili smo ubeđeni da ćemo je isplatiti od koverti. Svima smo naglasili da će nam novac najviše značiti. Međutim, kada se veselje završilo i počelo prebrojavanje, supruga i ja smo shvatili da nam fali 2.000 evra da bismo pokrili sve. Bukvalno sam morao da pozajmim pare sledeći dan - priča Bojan M. koji je precenio finansijsku situaciju svojih gostiju.

Ima i onih kojima se svadba isplatila, pa su tako za višak mogli da odu i na medeni mesec. Oni su verovatno pozvali više rodbine, jer je anketa pokazala da čak 87 posto ispitanika pazi da rodbini odnese više novca nego prijateljima. Kovertu će odneti 82 odsto ispitanika, dok će 9 odsto odneti i kovertu i neku sitnicu koja će mladence da asocira na njih.

Standard: 50 evra po gostu

Tek dva odsto ispitanika na svadbu nosi neko umetničko delo. Trećina ispitanika navodi da u koveru spusti bar po 50 evra po članu porodice koji ide na svadbu, dok 22 odsto nosi 50 evra bez obzira koliko njih išlo. Tek dva odsto srećnika su u mogućnosti da u kovertu spuste ljubičastu novčanicu od 500 evra.

Iako ovo zvuči veoma galantno, postoji i druga strana medalje, a to je da se 41 odsto ispitanika preznojava kada dobije pozivnicu za svadbu, jer to znači dodatan trošak. Sa druge strane, 40 odsto ispitanika se ne opterećuje - daju koliko mogu i obuku ono što već imaju.

Četvrtina anketiranih se plaši i da će se obrukati ukoliko odnesu malo novca, dok 58 odsto ispitanika ne haju za to. Tu je i treća kategorija - 18 odsto njih ima tremu zbog količine novca koju nose, samo ukoliko su mladenci imućni.

Zvuči neverovatno, ali 25 procenata anketiranih je imalo priliku da poseti svadbu na kojoj se čitalo ko je koliko i šta poklonio mladencima.

Kurir.rs/blic/foto Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...