Najnovije vesti

(VIDEO) MALA RUPA U AVIONU VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Otkrivena je tajna čemu ona služi!
Foto: Printscreen/Youtube

MISTERIJA REŠENA

(VIDEO) MALA RUPA U AVIONU VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: Otkrivena je tajna čemu ona služi!

Zanimljivosti

Mitovi i teorije zavere o ovoj rupici su se proširili internetom, ali većina još uvek nije sigurna o čemu se zapravo radi.

Za one koji stalno lete, to je misterija koja dugo traje, ali i povremenim putnicima budi radoznalost.

 

Neki od odgovora su bili i da zaustavlja led ili pospešuje vidljivost. Mitovi i teorije zavere o ovoj rupici su se proširili internetom, ali većina još uvek nije sigurna o čemu se zapravo radi.

 

Svaki prozor ima tri panela: spoljašnji, srednji i unutrašnji, pritom, prozori aviona moraju da izdrže veliki pritisak pa su napravljeni od sintetičkog materijala koji je mnogo otporniji i jači od stakla. Spoljašnji panel je noseći, a u normalnom letu apsorbuje najveći deo pritiska koji avion mora da podnese na određenoj visini.

Rupa omogućava da određena količina vazduha procuri, izjednačavajući pritisak u obe oblasti, kabini i spoljašnjem prostoru. Ukoliko bi se nešto dogodilo spoljašnjem panelu, središnji i unutrašnji su konstruisani tako da mogu da izdrže veliki pritisak. Ako bi nešto razbilo prozor, avion bi bio u potrazi za adekvatnim mestom za sletanje, ali bi dva preostala panela mogla da podnesu pritisak u dužem vremenskom periodu.

 

Unutrašnji panel služi da zaštiti putnike i od sebe samih, tako što smanjuje rizik od grebanja ili dodira.

 

"Rupa za predah ili disanje" ima i funkciju sprečavanja zamrzavanja.

 

Kurir.rs, Foto: Printscreen/Youtube

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...