KADA NEKO UMRE, ŽENE IZ OVOG PLEMENA PLAĆAJU NAJVEĆU CENU: Da bi pokazale da žale ostaju BEZ DELA TELA zbog BOLNOG običaja
Foto: Mediadrumimages/GianlucaChiodini / Media Drum World / Profimedia

potresno

KADA NEKO UMRE, ŽENE IZ OVOG PLEMENA PLAĆAJU NAJVEĆU CENU: Da bi pokazale da žale ostaju BEZ DELA TELA zbog BOLNOG običaja

Zanimljivosti -

U Papua Novoj Gvineji, u plemenu Dani, ženama se nakon smrti člana porodice odsecaju gornji delovi prstiju pre odlaska na sahranu. Kako bi pokazale svoju žalost, one takođe utrljavaju pepeo i glinu na lice.

Smrt voljenih osoba uglavnom stvara osećaj emotivne praznine, ali žene u ovom plemenu bukvalno gube deo sebe.

Pre amputacije, čvrsto se zaveže konac oko gornje polovine prsta i drži 30 minuta kako bi utrnuo, zahvaljujući čemu se ublažava bol. Odsecanje uglavnom vrši neki član porodice, a nakon toga rana se spaljuje kako bi se zaustavilo krvarenje.

Dani pleme, Papua Nova Gvineja, Amputacija, ritualna amputacija
foto: Kairi Aun / Stockimo / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovakav vid amputacije se sprovodi kako bi se na simboličan prikazao duhovni bol nakon gubitka voljene osobe. S obzirom na to da se ta praksa u jednom momentu otrgla kontroli, izvesno vreme je bila i zabranjena, a danas se sve ređe primenjuje. Na ovakav način žalost u današnje vreme pokazuju uglavnom starije žene.

U različitim plemenima ovog naroda, međutim, amputacija se izvodi na različite načine. U nekim delovima Paua Nove Gvineje prste ženama odsecaju isključivo majka, otac, brat ili sestra, a možda i najbizarniji metod jeste onaj koji podrazumeva da majka odgrize mali prst svoje bebe. Stručnjaci veruju da je ovaj poslednji metod možda nastao u periodu kada su novorođenčad češće umirala na rođenju, pa su majke prizivale sreću i dugovečnost za svoje novorođeno dete tako što bi učinile da se ono, s obzirom na to da nema mali prst, razlikuje od ostale dece.

Dani pleme, Papua Nova Gvineja, Amputacija, ritualna amputacija
foto: Mediadrumimages/GianlucaChiodini / Media Drum World / Profimedia

Ipak, još uvek nije utvrđeno kako je i kada rođen običaj da se žalost za preminulima izražava amputacijom.

(Kurir.rs/Nacionalna Geografija)

Bonus video:

01:56

ODMORIĆU SE KAD UMREM! Mladi glumac osim snimanja radi još puno drugih, različitih poslova! Odao tajnu kako sve postiže

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track