7 NAMIRNICA OD KOJIH VAM ZUBI BRŽE ŽUTE! Mnogi su na strašnim mukama jer MORAJU da izbegavaju treću! HAOS!
Foto: Profimedia

OTKRIVAMO

7 NAMIRNICA OD KOJIH VAM ZUBI BRŽE ŽUTE! Mnogi su na strašnim mukama jer MORAJU da izbegavaju treću! HAOS!

Život -

Neke namirnice najveći su krivci za to što vam zubi žute. Ukoliko ste doneli odluku da to promenite, evo šta treba da izbegavate.

foto: Profimedia

Vino

Nije važno da li je reč o crvenom ili belom vinu, obe vrste su loše za vaše zube. Vino je bogato taninima, tj. žutim polifenolima koji boje zube. Možda to nećete odmah primetiti, ali što više vina pijete, zubi će biti sve žući. Da biste to sprečili, bilo bi dobro da nakon ispijanja vina operete zube ili ih makar isperete vodom.

Sirće

Ako previše često koristite sriće, dovešće do diskoloracije zuba. Dobra vest je da to ne važi ako sirće jedete u kombinaciji sa salatom. U ostalim slučajevima je loše za zube.

Kafa

Omiljeni napitak mnogih potamnjuje zube. Jedna od opcija da taj efekat ublažite je da pijete kafu sa mlekom ali i da perete zube nakon šoljice kafe.

foto: Profimedia

Paradajz sos

Dodatak mnogim jelima nije baš dobar za zube, ali stručnjaci kažu da će uticaj paradajz sosa na zube biti manji ako uz obrok jedete i spanać.

foto: Profimedia

Borovnice

Veoma su dobre za zdravlje, ali za zube nisu toliko. Zapravo, njihova tamna kožica je kriva za diskoloraciju zuba. Ne morate da prestanete da jedete borovnice, već samo isperite usta vodom nakon konzumiranja ovog voća.

Kari

Ukusni začin krivac je za žute zube, ali opet, taj uticaj možete da poništite time što ćete u obrok uključiti i spanać. Ovo zeleno povrće štiti zubnu gleđ, pa tako umanjuje loš uticaj karija.

Tamni gazirani sokovi

Možda će vam utoliti žeđ, ali će vam i potamniti zube. Zbog toga bi bilo najbolje da ih izbegavate.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Mondo/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track