ISPRAVKA NETAČNE TVRDNJE DA SE UBICA KORONE NALAZI U DUBINAMA CRNOGORSKOG MORA: Istraživanja i studije o tome još nisu ni počele
Foto: Profimedia, Printscreen

potraga za lekom

ISPRAVKA NETAČNE TVRDNJE DA SE UBICA KORONE NALAZI U DUBINAMA CRNOGORSKOG MORA: Istraživanja i studije o tome još nisu ni počele

Život -

“Zlatni sunđer”, morska životinja koja se može naći u crnogorskom moru, na brojnim portalima u regionu predstavljen je kao “ubica koronavirusa”, što predstavlja dezinformaciju.

Mediji u regiji su senzacionalistički preneli pretpostavku doktora Hermana Erliha o tome da supstance iz sunđera potencijalno mogu pomoći pri lečenju covid-19, a pretpostavke su predstavljene kao tvrdnje i naučna otkrića, iako, međutim, za to još nema konkretnih dokaza jer nije bilo ni studija ni istraživanja.

Uprkos tvrdnji da naučnici iz Bergakademije u Frajbergu veruju da su našli rešenje "na morskom dnu na obali Crne Gore", radi se o još jednoj dezinformaciji jer pomenuti sunđeri nisu nikakav ekskluzivitet Crne Gore, pa je zato pogrešno i reći da je “lek” (sunđeri) “pronađen u Crnoj Gori”.

foto: Profimedia

U ostatku teksta se obrazlaže da naučnike, pre svega, interesuje rezistencija sunđera protiv svih zamislivih bioloških uzroka bolesti: bakterija, virusa, bacila., ali tvrdnja "sunđer sa crnogorske obale je otporan i na Sars-CoV-2 virus, što budi nade naučnika da u njemu mogu naći saveznika u borbi protiv korone", nije tačan.

foto: Profimedia

Iako profesor kaže da sunđer proizvodi materije koje sprečavaju prodiranje virusa u organizam, to se ne može sa sigurnošću tvrditi jer nema niakkvih ispitivanja koja bi to potvrdila.

Naglašava se i "dok je iz drugih zemalja već dobio odgovarajuće upite, stručni svet u Nemačkoj se do sada nije baš pokazao previše zainteresovanim", što implicira da se ne može potvrditi da je pronađen "lek" protiv korone u vidu sunđera.

Dosadašnje rezultate su naučnici objavili u izdanjima “Materials Science and Engineering”, kao i na platformi “Sciencedirect”.

foto: Profimedia

kurir.rs/primorskenovine.me/prevod: Mirko Vuletić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track