OVO VOĆE NARUŠAVA IMUNITET! Mislimo da je zdravo, a uništava nam dobre bakterije za varenje, 2 GODINE treba da se šteta ukloni
Foto: Profimedia

čuvajmo zdravlje

OVO VOĆE NARUŠAVA IMUNITET! Mislimo da je zdravo, a uništava nam dobre bakterije za varenje, 2 GODINE treba da se šteta ukloni

Život -

Svi misle da je voće dobro za jačanje imuniteta, ali ne ovakvo - dobro zapamtite kada idete u prodavnicu!

Jačanje imuniteta ishranom je važno ne samo tokom pandemije, već i u trenutku kada sezonske infekcije počinju i trudimo se da organizam zaštitimo od upalnih procesa i bolesti, piše Mondo.

Dobro pazite kada kupujete voće i povrće, jer kao što nutricionisti kažu, samo ono što je sezonsko i blisko podneblju na kom živite imaće pravo blagotvorno dejstvo na organizam.

A voće koje je veštački sazrevalo može da naruši imuni sistem, isto važi i za povrće!

povrće
foto: Profimedia

U čemu je stvar? Ako u, recimo, decembru kupite jagode, naravno da one nisu sazrevale na suncu, prirodno. Znaćete to i po njihovom ukusu. Isto važi za svo nesezonsko voće ili povrće koje kupite jer ste se uželeli ukusa, ili vam je potrebno za neki poseban recept. I time pravite veliku štetu, čak i kada su u pitanju jabuke koje važe za najzdravije!

voće, jabuke
foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Veštačko, ubrzano sazrevanje najčešće je produkt pesticida i drugih hemikalija koje nikako ne želite u svom sistemu. Da bi ta voćka ili povrće bili "zreli", očekivane boje i mirisa, nakljukani su hemijom koja je omogućila da sazru, a potom se ne pokvare dok ih dobavljač ne dostavi u prodavnicu.

Ali, vratimo se korak pre nego što je ta hrana stigla do vas. Ako je ubrana pre nego što je sazrela, da bi mogla da bude čuvana i transportovana, sadrži suptancu lektin. Ona prirodno iščili iz biljke tokom procesa sazrevanja, ali u voću i povrću ubranom ranije će ostati a nikako nije dobra za imunitet.

Laktin negativno utiče na dobre bakterije koje žive u našem sistemu za varenje i čine važan deo imuniteta.

Ukoliko narušite mikrobiom, čitav "svet" bakterija koji živi u našem organizmu, znajte da posledice mogu da budu ozbiljne - potrebno mu je i do dve godine da se vrati u prvobitno stanje!

Nije ni svaki deo voća i povrća jednako zdrav, to nam je objasnio prof. dr Vojislav Perišić rekavši da je kora opasna, a ne "najzdravija" na voću kao što je jabuka.

"Uzeo sam svežu jabuku s pijace. Imam i jednu koja je stajala. Ona koja je stajala, nije joj masna koža, a ovoj sa pijace jeste. Da bi se oprao plod jabuke, mora da se opere sirćetnom kiselinom. Može i soda bikarbona, ali se postavlja pitanje, kog je tipa pesticid? Neka odstoji 15 minuta u rastvoru sirćeta, ako je pesticid baza, rastvoriće ga kiselina. Ali ako je pesticid kiselina, kao najveći broj njih, onda morate sodu bikarbonu", rekao je on u Jutarnjem programu TV Prva.

jabuka
foto: Profimedia

kurir.rs/mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track