GORAN MARKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE LIFFE FESTIVALA: Živojin Pavlović je bio moj uzor! Umro je rano, ne dovršivši svoje obimno delo
Foto: Ana Paunković

Zasluženo

GORAN MARKOVIĆ DOBITNIK NAGRADE LIFFE FESTIVALA: Živojin Pavlović je bio moj uzor! Umro je rano, ne dovršivši svoje obimno delo

Pop kultura -

Reditelj Goran Marković je ovogodišnji laureat nagrade "Živojin Žika Pavlović", koju Internacionalni festival filmske režije LIFFE dodeljuje za afirmaciju regionalne filmske umetnosti u svetu. Prestižno priznanje biće mu uručeno u okviru 14. izdanja, koje će biti održano od 16. do 21. septembra u Leskovcu, u organizaciji Leskovačkog kulturnog centra.

Žika Pavlović
foto: Kurir Štampano

- Živojin Pavlović je bio moj uzor. U estetskom i u etičkom pogledu. Kao reditelj bio je začetnik i najznačajniji autor crnog talasa, filmskog pokreta koji je obeležio jugoslovensku kinematografiju šezdesetih godina prošlog veka. Zajedno sa ostalim autorima tog hrabrog umetničkog poduhvata trpeo je velike posledice i progon.

U tim časovima pokazao se kao stamen čovek koga ne može uplašiti bilo kakva pretnja, čak ni činjenica da je otpušten sa mesta profesora filmske režije na FDU. Izgubivši mogućnost da snima filmove, nastavio je svoj literarni opus, koji nije manje značajan od filmskog.

Pored toga, trudio se da pomogne mlađim autorima, gledao njihove rane radove i davao savete od neocenjive vrednosti. Umro je rano, ne dovršivši svoje obimno delo i ostao kao jedna od najsjajnijih zvezda naše kinematografije. Usled svega ovoga, a ne zbog puke kurtoazije, moram da kažem kako mi ova nagrada predstavlja veliku, veliku čast i čini me ponosnim - poručio je Marković.

Goran Marković
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs

Bonus video:

03:14

Aleksandar Vučković otkrio „tamnu stranu“ glume

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track