EVO KOJI SU RANI ZNACI UPOZORENJA NA SRČANI UDAR: Bol u OVOM DELU TELA često se zanemaruje, a može imati OPASNE POSLEDICE
Foto: Shutterstock

OBRATITE PAŽNJU

EVO KOJI SU RANI ZNACI UPOZORENJA NA SRČANI UDAR: Bol u OVOM DELU TELA često se zanemaruje, a može imati OPASNE POSLEDICE

Život -

Svi znamo da nezdrav način života i umanjena fizička aktivnost može vrlo negativno uticati na naše zdravstveno stanje poput pojave visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Međutim, ono što najviše zabrinjava jeste to što sve veći broj ljudi upravo zbog ovakvog stila života ima visok rizik od srčanog udara.

srce, Doktor
foto: Shutterstock

Dr Rodžer Blumental, direktor Džon Hopkins centra Ciccarone za prevenciju kardiovaskularnih bolestI i dr Nikhil Sikand izdvojili su nekoliko znaka upozorenja na srčani udar i apeluje na ljude ako ih primete da bi trebalo odmah da se jave svom lekaru. Naravno, bilo koji od ovih znakova ne znači automatski da ćete doživeti infarkt,ali je veoma rizično zapostavljati signale.

Pritisak i bol u grudima

Povremena bol u grudima uzrokovana postepenim nakupljanjem plaka unutar arterija, može da bude znak upozorenja da biste u danima koji slede mogli da doživite srčani udar, smatra dr Blumental. Suženje ili grč arterija na spoljnoj strani strani srca takođe može da izazove ovaj simptom. Ukoliko se javi osećaj nelagodnosti u grudima, treba se obratiti lekaru.

bol u grudima
foto: Profimedia

Bol u vratu, ramenu ili vilici

"Ponekad, naročito kod starijih osoba, mogu da se jave i drugi povezani simptomi poput bola koji prolazi kroz vrat, rame ili ruku", rekao je Blumental. Srčani udar obično povezujemo sa boli u levoj ruci, mada rani znaci mogu biti i manje očigledni.

bol, bol u vratu, vrat
foto: Profimedia

Ostajate bez daha, lako se zamarate

Ukoliko vam obavljanje inače jednostavne fizičke aktivnosti predstavlja napor, to može biti još jedan znak upozorenja. U te fizičke radnje ubrajaju se zamena sijalice ili priprema bašte za proleće.

umor
foto: Shutterstock

Mučnina ili drugi želučani problemi

Dr Nikhil Sikand, kardiolog i asistent profesora na Medicinskoj školi na Jejlu,smatra da bolovi u stomaku, mučnina i umor takođe mogu biti potencijalni znaci upozorenja da nešto nije u redu sa vašim srcem.

srčani udar, devojka, bolovi, mučnina
foto: Shutterstock

"Neki pacijenti mogu da imaju blage simptome ili da uopšte nemaju simptome", smatra stručnjak.

(Kurir.rs/Blic žena)

Bonus video:

02:11

Doktorka Jelica Bjekić Macut: Fizička aktivnost i ishrana najbolja terapija za holesterol uz lekove

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track