MAJKA DVE DEVOJČICE: Porodilišta vape za više ljudskosti!
Foto: Saša Urošev

Potrebna je bar lepa reč

MAJKA DVE DEVOJČICE: Porodilišta vape za više ljudskosti!

Žena -
Porodiljama smeta što pojedini zdravstveni radnici nemaju malo više senzibiliteta za njihovo stanje, ali i što u porodilištima ima korupcije kaže Sanja Grandić, majka i urednica portala Bebac

NOVI SAD: Sanji Grandić (29) iz Novog Sada, urednici portala Bebac, koja je pre dva meseca na svet donela još jednu devojčicu, poznata su dobra ali i loša iskustva porodilja, i razne neprijatne situacije kojima su bile izložene u porodilištima. Sanja priznaje da je na oba porođaja išla bez straha.­

- Za mene je to bila neka vrta avanture. Nisam imala nikakvih neprijatnosti. Iskustvo tokom prvogporođaja, za svaku ženu je veoma važno. Sigurno je da nekoliko prvih meseci nakon porođaja, mogu da utiču na psihu žene, naročito ako je imala loše iskustvo. Smatram da bi želja za drugim ili trećim detetom, to trebalo da nadjača. Teško mi je da poverujem da bilo kakvo negativno iskustvo ženu može da opredeli da nikad više ne poželi da se porodi­ priznaje Sanja.

Ipak, ona je jedna od mnogobrojnih žena koje su se požalile da su u porodilištima bile žedne:

- Moj prvi porođaj trajao je skoro 20 sati, a žeđ me je baš mučila. Nisam kompetentna pa da sudim da li porodilje vodu treba da piju ili ne. Međutim, kad žena leži 20 ili 30 sati, a pred njom je prvi porođaj, ne vidim razlog da joj se ne dozvoli bar da usta nakvasi. Žena nije nekakva stvar, koja će nepomično da leži i čeka­ ukazuje ona.

Sanja kaže da naša porodilišta vape za malo više ljudskosti, a da su naročito prestrašene prvorotkinje:­

- Žene se često žale na ponašanje medicinskog osoblja. Ne u smislu nekakvog maltretiranja. Smeta im što pojedini zdravstveni radnici nemaju malo više senzibiliteta za njihovo stanje. Često samo topla ljudska reč i neki gest pažnje, može da im olakša vreme do porođaja. Sliku o našim porodilištima ruže i primedbe žena na korupciju­ zaključuje Sanja Grandić.

Da mogu da biraju sa epiduralom ili ne

Kada će žene u Srbiji na porođaj odlaziti bez straha da će im se nešto loše dogoditi, ili da će bitižedne ili gladne, pitanje je za Ministarstvo zdravlja. One se, najčešće, žale na uslove i tretman uporodilištima po manjim gradovima. Smatram da bi u svakom porodilištu, porodilje morale daimaju mogućnost da li će se poroditi epiduralom ili bez. To je nešto na čemu treba intenzivno da se radi, a da epidural kao mogućnost, postoji svuda­ kaže Sanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track