UKUSNI RECEPTI ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Spremite hranu LAKO i oduševite porodicu!
Foto: Thinstock

UKUSNI RECEPTI ZA NOVOGODIŠNJE PRAZNIKE: Spremite hranu LAKO i oduševite porodicu!

Žena -

Većini ljudi zapravo je najteže da smisle šta da spreme za novogodišnju žurku, ali mi ćemo vam olakšati izbor.

Ako ste potpuno spremni za praznike i Novu godinu, a samo ne znate koju hranu da pripremite, spremili smo vam neke jednostavne, ali preukusne recepte.

1. Šareni krekeri

Šta vam je potrebno?

- kesica slanih krekera

- pavlaka

- kobasica

- šunkarica

- sir

- kiseli krastavci

- masline

-šampinjoni

- čačkalice

Način pripreme:

Kobasicu, šunkaricu, sir i krastavce isecite pomoću kružne modle veličine krekera. Masline isecite na polovine, a šampinjone kratko propržite sa malo soli. Složite kreker,kobasicu, sir, krekere, šunkaricu, masline jedno na drugo i sve pažljivo pričvrstite čačkalicom.

2. Mimoza salata

Šta vam je potrebno?

- 3 jajeta

- 4 krompira

- kiseli krastavci 250g

- kačkavalj 300g

- kisela pavlaka 200g

- majonez 200g

- so

Način pripreme:

Krompir dobro operite, skuvajte ga u ljusci, pa kad se prohladi, oljuštite ga, krupno narendajte i malo posolite. Jaja tvrdo skuvajte, ohladite ih pod mlazom hladne vode, oljuštite i krupno narendajte. Posebno narendajte kisele krastavce i kačkavalj. Napravite umak za premazivanje. Pomešajte pavlaku i majonez, posolite i dobro promešajte. Na dno posude složite narendani krompir, premažete ga trećinom mešavine pavlake i majoneza, zatim pospite red krastavaca, pa trećina premaza i preko pospite narendana kuvana jaja i skoro sav kačkavalj. Gotovu salatu premažite preostalom pavlakom i majonezom, pa dekorišite kačkavaljem i sitno narendanim žumancetom.

Shutterstock
Shutterstock

3. Testenina sa piletinom u sosu

Šta vam je potrebno?

- 400 gr testenine po izboru
- 400 – 500 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
- 100 gr pančete ili dimljenog vrata ili šunke
- 2 kašike brašna
- 50 do 100 ml ulja
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- so i biber
- suvi začin
- peršunov list
Način pripreme:
Piletinu iseckati na kockice, naliti 350 ml vode, dodati suvi začin i ostaviti da provri.Kuvati 10 – 15 minuta pa skloniti sa vatre, piletinu izvaditi, ocediti, a dobijenu supicu procediti. U šerpu ili dublji tiganj uliti ulje pa dodati piletinu odmah da kasnije ne bi prskalo, ovako će voda ispariti.Propržiti piletinu, da porumeni pa dodati stno iseckanu pančetu, dimljeni vrat ili nešto slično pa još malo sve to propržiti. Onoj supi dodati brašno, malo soli i bibera pa preliti preko pančete i piletine i mešati.Kada se zgusne dodati neutralnu pavlaku i sve zajedno mešati i ostaviti malo da vri (5 minuta), pa dodati peršun i skloniti.U lonac sipati vodu pa skuvati testeninu po upustvu na kesici.Procediti, oprati testeninu i služiti uz sos.
Profimedia
Profimedia
4. Piletina sa jogurtom i senfom
Šta vam je potrebno?
- 1 kg pilećeg mesa ( bataci,belo meso)
- 100 ml ulja
- 1 kašika suvog začina
- malo soli
- 300 ml jogurta
- 2 kašičice senfa
- peršunov list
Način pripreme:
Ukoliko imate batake onda ih zasecite sa obe strane do koske, stavite u dublji tiganj, naspite ulje i suvi začin pa nalijte čašu vode i na srednjoj vatri dinstajte 15 minuta. Kada voda ispari zapecite u ulju koje je ostalo, pa ocedite nalijte jogurt, dodajte senf i malo soli pa ostavite na laganoj vatri da se krčka dok višak tečnosti ne ispari, pred kraj dodajte peršunov list. Ukoliko imate belo meso isecite ga na malo krupnije kockice, pospite suvim začinom pa propecite na ulju. Ocedite nalijte jogurt i dodajte senf i krčkajte dok višak vode ne ispari, pred kraj dodajte peršunov list.
Shutterstock
Shutterstock
5. Fanta jafa torta
Šta vam je potrebno?
Donji sloj:
- 300 gr mlevenog keksa
- 100 gr mlevenih oraha ili lešnika
- 150 gr margarina
- 50 gr šećera u prahu
- 200 ml fanta soka
Fil:
- 1l mleka
- 3 pudinga od vanile
- 200 gr margarina
- 3 kašike šećera
- 100 gr šećera u prahu
- 200 gr jafa keksa
- Fanta za umakanje jaffa keksa
Način pripreme:
Prvo skuvati puding. Pomešati puding, šećer i malo hladnog mleka ( 100 – 150 ml ). Ostatak mleka staviti da provri. Kad provri zakuvati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Kada se dobio fini krem skloniti sa vatre, odmah prekriti folijom. Ostaviti da se hladi. Ulupati margarin za donji sloj sa šećerom u prahu, pa dodati keks i sok i opet umutiti. Masa bi trebalo da je tvrdja ali da može da se umuti. Ukoliko je masa pretvrda dodajte još soka. Na tacnu stavite obruč od kalupa i istresete celu masu za donji sloj i kašikom oblikujete. Ako nemate kalup možete odmah na tacnu. Ulupati margarin sa šećerom u prahu za puding, pa dodati pola pudinga umutiti i dodati ostatak pudinga pa opet umutiti. Staviti pola na donji sloj od keksa i ravnomerno rasporediti. Umakati jafa keks u fantu i slagati tako što čokoladni deo okrećete prema dole. Tamo gde ostane prostor između kolutova isecite kolut na četiri dela pa zabodite između tako da svuda ravnomerno bude jafe. Pre nego što nanesete, ostatak fila stavite u frižider nekoliko sati ili u zamrzivač na sat - dva. Nožem odvojite od kalupa ivice i skinite obruč, malo poravnajte i dekorišite po želji.
Shutterstock
Shutterstock
6. Pohovana pečena paprika punjena sirom
Šta vam je potrebno?
- 10 pečenih paprika, po mogućstvu celih da bi se sir lepo ” upakovao”
- 10 parčića sira trapista
- 2 cela jaja
- brašnoi prezle
- ulje
- so
Način pripreme:
Papriku ukoliko je sir neslan posolite. Ubacite sir u papriku i ako je potrebno možete i čačkalicom zatvoriti kraj paprike. Uvaljati u brašno, pa u umućeno jaje i na kraju u prezlu. Krajeve gde je paprika zatvorena posle prezle još jednom umočite u jaje pa u prezlu, da se dodatno zatvori i stavite da se peče u zagrejanom ulju na malo jačoj temperaturi, ali ne ni na najjačoj. Potrebno je samo da sir krene da se topi, a da se jaje okolo ispeče. Kada porumeni sa obe strane gotovo je.Služiti i toplo i hladno.
Profimedia
Profimedia
EPK/ erecepti/ domacirecepti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track