UREDITE VAŠ DOM: Uz pomoć ovih 10 KORAKA vaša omiljena prostorija će IZGLEDATI VEĆE!
Foto: Thinkstock

Saveti

UREDITE VAŠ DOM: Uz pomoć ovih 10 KORAKA vaša omiljena prostorija će IZGLEDATI VEĆE!

Žena -

Mnogi od vas smatraju pravim izazovom uređenje malog prostora i kako najbolje rasporediti nameštaj. Na našu sreću postoje saveti koji olakšavaju taj zadatak.

Razmislite o tome gde ćete staviti određene komade nameštaja pre nego što započetne sa fizičkim delom posla. Na taj način ćete uštedeti vreme i energiju koju biste potrošili na pomeranje nameštaja.

Pomoću ovih saveta i mala soba će postati prostrana:

1. Pustite nameštaj da "lebdi"

Odvojite nameštaj od zida 8 do 10 centimetara ili dodajte uzak sto u taj prostor. Naime, ostavljanje prostora stvara iluziju da je zid dalje nego što zapravo jeste.

Thinkstock
Thinkstock

2. Reflektujte prostoriju

Strateški rasporedite ogledala po sobi kako biste je proširili. Takođe, za najpogodniji efekat, rasporedite ogledala po dužini sobe.

Thinkstock
Thinkstock

3. Odlučite se za prozirnost

Iskoristite prednost staklenih stolova i nameštaja sličnog materijala jer će njihova transparentnost sobi dati volumen. Naime, staklo i pleksiglas pojačavaju svetlost pa joj dopuštaju da zrači prostorijom.

Thinkstock
Thinkstock

4. Dodajte pruge

Pruge mogu izdužiti sobu. Tako da slobodno izaberite tepih ili kauč na prugice, pa ih poravnajte po dužini sobe.

Thinkstock
Thinkstock

5. Okačite predmete niže

Umetničke slike ili fotografije okačite na zid niže nego inače. Otvaranjem zidova dobićete dodatno ogoljeni prostor, pa će se soba činiti većom.

Profimedia
Profimedia

6. Eksperimentišite sa uglovima

Rasporedite nameštaj dijagonalno. Takav način slaganja prostora privlači vašu pažnju veće ili središnje mesto u sobi.

Profimedia
Profimedia

7. Razdvojte svetlost

Umesto jednog izvora svetlost razmestite po sobi. Kako svetlo popunjava tamnije delove tako oči privlače različiti uglovi sobe.

Profimedia
Profimedia

8. Pravite mesto za prolaz

Ne zaboravite na onaj deo prostora kojim ćete hodati. Ovo je posebno važno za prostorije koje imaju dvoja vrata. Put kojim ćete hodati ostavite potpuno slobodnim i prolaz usmerite pored kutka za sedenje, a i kroz njega.

Profimedia
Profimedia

9. Zadržite udobnost

Stoliće i svetiljke rasporedite tako da su vam blizu kada se smestite na kauč. Ako imate kauč na razvlačenje onda uzmite u obzir da vam treba prostora za prolazak između stolića i razvučenog kauča.

Profimedia
Profimedia

10. Otvorite sobu

Da ne bi prozori i vrata bili blokirani, nameštaj odmaknite od njih. Tada će se soba činiti većom čak i pre nego što zakoračite u nju.

Profimedia
Profimedia

zadovoljna.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja