Najnovije vesti

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU NA SAV GLAS: Odmah prestanite da pijete ceđene sokove, evo i zašto!
Foto: Profimedia

IZNENADIĆETE SE

NUTRICIONISTI UPOZORAVAJU NA SAV GLAS: Odmah prestanite da pijete ceđene sokove, evo i zašto!

Žena
09:00h

Specijalisti za dijabetes upozoravaju da jedna pomorandža može da sadrži 45 kalorija, ali da čaša soka od narandže od dva decilitra, sadrži 110 kalorija, dok frape od kelja, banane i pomorandže imaju više od 600 kalorija.

- Često srećemo pacijente koji veruju da su ceđeni sokovi zdravi. Roditelji male dece veruju da su sokovi zdravi koliko i voće. Zapravo je sok za koji se tvrdi da je 100 posto od voća samo nešto malo bolje od zašećerene vode - navode oni u svom tekstu za britanski časopis Indipendent.

- Ubeđuju nas da su sokovi zdravi, oni su u teretanama, spa centrima, prodavnicama zdrave hrane. Preporučuju se deci i trudnicama. Industrija sokova je presrećna zbog toga. Istina je zapravo sasvim drugačija: Uzimamo zdrave proizvode - voće i od njih pravimo nešto nezdravo! - upozoravaju ovi stručnjaci za dijabetes.

Ceđenjem voća najzdravije sastojke bacate

Prva zamka je da, ako je voće zdravo, da je zdrav i sok od voća, ali zapravo mi neke najzdravije sastojke voća ostavljamo, kao što je kora jabuke, seme maline, membrana koja drži delove pomorandže, sve je to zdravo. U njima su vlakna, antioksidanti, fitonutrienti, vitamini i minerali, a sve to je dobro za nas. Vlakna usporavaju apsorpciju šećera, a čim se poremeti regulacija insulina u krvi, dolazi do dijabetesa, navodi se u tekstu.

S druge strane, na ovaj način unosimo mnogo više kalorija, jer dok jedna voćka, na primer pomorandža ima 45 kalorija, dotle čaša soka ima 110. S druge strane, uneli ste te kalorije, a niste se zasitili i vrlo brzo ćete posegnuti za novom hranom i novim kalorijama, a kada pojedete voćku nije taj slučaj, ona vas zasiti.

Da bismo promenili ovu lošu naviku, treba početi od dece. Jer deca koja piju sokove su niža i deblja od dece koja ih ne piju. Pretpostavlja se da je to zato što kada piju sok konzumiraju manje mleka i drugih korisnih namirnica koje su im potrebne za rast. A sok im uopšte nije potreban!

Zato, sokove zamenite voćem i svežim povrćem, jer sokovi nisu zdravija opcija.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja