icon-checkicon-closeicon-commentsKurir_icon_fonts_template-38Kurir_icon_fonts_template-37icon-downicon-erroricon-galleryicon-homeicon-infoicon-logouticon-nexticon-passwordicon-plusicon-previcon-reacticon-searchicon-soc-fbicon-soc-gplusicon-soc-insicon-soc-mailicon-soc-rssicon-soc-twittericon-soc-vibericon-soc-wupicon-soc-ytKurir_icon_fonts_template-34Kurir_icon_fonts_template-33icon-totopicon-usericon_reactsoc-viber

Najnovije vesti

Espreso.rs


Adria media

PROVERENI DOMAĆI RECEPT: Napravite najukusniji ajvar ikada!
Foto: Profimedia

PRIRODNO

PROVERENI DOMAĆI RECEPT: Napravite najukusniji ajvar ikada!

Žena

Zimnica je mnogima nezamisliva bez ajvara koji se priprema u brojnim varijantama, od one minimalističke koja uključuje samo paprike, beli luk, ulje i sl, do “bogatijih” ajvara s dodanim patlidžanima, ljutim papričicama, začinskim biljem...

 

Ne zaboravite da su među najvažnijim sastojcima ajvara trud i strpljenje - morate pažljivo čistiti, peći, mleti, dugotrajno mešati dok se ajvar “krčka”... 

 

foto: Profimedia

Sastojci (za otprilike 4.5 kg ajvara)

 

- 10 kilograma crvene šiljate paprike

 

- 3 kilograma patlidžana

 

- 2-4 ljuta feferona (po ukusu)

 

- 2-3 kašičice alkoholnog sirćeta

 

- 1-2 glavice belog luka

 

- 1 litar + 2 decilitra suncokretovog ulja

 

- so po ukusu - otprilike 5 kašičica, ali ne preterujte, dodajte so i pri svakom dodavanju probajte.

 

foto: Profimedia

Priprema

 

Paprike operite i dobro osušite (po potrebi ih možete obrisati). Pecite ih u pećnici na 225° C (na rešetki ili velikom limu) ili na roštilju, dok kožica ne porumeni i počne se odvajati od paprike. Izvadite paprike iz pećnice i pokrijte ih suvom čistom krpom, da bi se kožica kasnije lakše odvajala. Ostavite ih pokrivene otprilike pola sata, dok se ne ohlade. Potom paprike ogulite i očistite od semenki i peteljki.

 

U međuvremenu počnite peći patlidžane na istoj temperaturi kao i papriku. Peku se 30-40 minuta. Kad se ohlade, ogulite im kožu, pa ih zajedno s paprikom sameljite u mašini za mlevenje mesa ili u blenderu. U velikoj posudi zagrejte 1 litar ulja, pa dodajte smesu paprike i patlidžana. Kuvajte 2-3 sata na umerenoj vatri uz stalno mešanje, dok ajvar ne dobije gustinu kakvu želite. Pred kraj dodajte začine po želji.

 

Za spremanje ajvara najpraktičnije su tegle sa poklopcima na navijanje. Prethodno oprane i osušene tegle i poklopce sterilizujte u pećnici - zagrejte je na 100 stepeni, a oprane i suve tegle i poklopce ostavite u pećnici 15-20 minuta. Nakon toga ih odmah napunite vrućim ajvarom, a na vrhu ostavite prazan prostor otprilike 1 centimetar.

 

foto: Profimedia

U posebnoj posudi ugrejte još 2 decilitra ulja, pa svaku teglu ajvara prelijte vrelim uljem, toliko da prekrije ajvar i da nema vazduha koji može ući u smesu

.

Poklopcima zatvorite tegle, pa ih zamotajte u stolnjak ili ćebe, stavite u kartonsku kutiju i ostavite da se postepeno ohlade. Nakon 24 sata ajvar možete spremiti na hladnom i tamnom mestu.

 

Ajvar se najčešće koristi kao namaz ili dodatak pečenom mesu, kobasicama, jelima s roštilja, a njime se mogu obogatiti i drugi umaci, variva i slično.

 

Kurir.rs/rdinacija.hr, Foto: Profimedia

 

 

NOVO! Od sada možete da komentarišete i na Kurir Viberu!
Pridružite nam se, podelite svoje mišljenje!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...

Facebook Registracija

Popunite ostala polja kako bi zavrsili registraciju

Prijavi se

ili

Registracija

Promeni lozinku

Upišite email i mi ćemo vam poslati poruku sa linkom za promenu lozinke.

Unesite novo korisničko ime i lozinku

Aktivacioni mail

Upišite email adresu na koju želite da vam se pošalje aktivacioni email.

Promena lozinke

Uspešno ste promenili lozinku.


Promena lozinke

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za promenu lozinke. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka na nalazu u inboxu proverite nepoželjne poruke (spam).


Aktivacija profila

Poslali smo poruku na Vašu email adresu sa linkom za aktivaciju Vašeg profila. Proverite Vaš inboks i kliknite na link u mailu. Ako se poruka ne nalazu u inboksu, proverite "nepoželjne poruke" (spam).


Aktivacija profila

Vaš profil je uspesno aktiviran. Hvala što ste se registrovali.