OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za s...om
Foto: Shutterstock

reč Stručnjaka

OVO STE ŽELELI DA ZNATE: Zašto gubimo želju za s...om

Žena -

Problem modernog društva: Svaka treća žena i četvrti muškarac imaju određene seksualne smetnje, kažu istraživanja

Smanjena seksualna želja i nemogućnost postizanja orgazma najčešći su seksualni problemi kod žena, dok je kod muškaraca na prvom mestu preuranjena ejakulacija, a na drugom erektilna disfunkcija.

Stručnjaci upozoravaju da je nedostatak seksualne želje poremećaj sa najbržim rastom poslednjih godina. Zašto se to događa kod žena, a zašto kod muškaraca?

ŽENE

foto: Shutterstock

1. Koji su najčešći uzroci gubitka polne želje kod žena? Kada su dame u pitanju, svađe i konflikti s partnerom su glavni uzroci gubitka želje. Kod njih se seksualnost velikim delom odvija u glavi. Ako se u mislima i dalje bave problemima, ne mogu istovremeno biti otvorene za erotske igre.

2. Znači li to da je ženama potrebna potpuna harmonija? U načelu da. Može se reći da kod otprilike 70% žena koje ne osećaju potrebu za seksom zapravo nešto nije u redu s vezom.

3. Da li seksualna želja opada kako starimo? I da i ne. Studije pokazuju da veću ulogu igra dužina veze. To zapravo znači da žene starije od 50 godina s novim partnerom mogu i te kako da uživaju u krevetu.

4. Šta može da umanji želju za seksom kod mladih žena? Kontraceptivne pilule. Neki hormoni nepovoljno utiču na nivo muških hormona. To dovodi do smanjenja polne želje. U takvim situacijama trebalo bi promeniti pilule.

5. Zašto toliko žena ima problem sa postizanjem orgazma? Najčešći uzroci takvih situacija su duševno stanje i konflikti s partnerom. Organski uzroci ređe su odgovorni za takve probleme.

MUŠKARCI

foto: Shutterstock

1. Muškarci žele i mogu uvek? Ovde je reč je mitu koji apsolutno nije tačan.

2. Da li postoje muškarci koji nemaju seksualnu želju? Na nedostatak polne želje žali se otprilike 15% muškaraca. U brojnim slučajevima uzroci su stres i svakodnevna preopterećenost. Problemi u vezi kod njih igraju manje važnu ulogu nego kod žena. Muškarci bolje prave razliku između konflikata u vezi i seksualne želje.

3. Kako dolazi do situacije kad muškarci žele, ali ne mogu? Smetnje potencije, koje se nazivaju i erektilna disfunkcija, predstavljaju nesposobnost muškarca da postigne erekciju. Oni koje pogađa taj problem nisu u mogućnosti da zadovolje partnerku. Otprilike 9% muškaraca između 40 i 70 godina pati od ove pojave. U većini takvih slučajeva od pomoći mogu biti sredstva za potenciju, ali s tim preparatima treba biti oprezan i uzimati ih isključivo uz prethodnu konsultaciju s lekarom.

4. Koje još smetnje libida postoje kod muškaraca? Alkohol i lekovi, naročito antidepresivi, mogu dovesti do gubitka polne želje. Ponekad je problem i u prevremenoj ejakulaciji. Kako se ne bi dovodili u situaciju da se suoče s tim problemom, muškarci izbegavaju polne odnose. Dobro je znati da se prevremena ejakulacija može uspešno sprečiti primenom određenih tehnika o kojima će vas posavetovati doktor.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track