Najnovije vesti

2 RECEPTA ZA NEPOGREŠIVO DOBAR PREBRANAC: U petak se posti, a ovaj jednostavni recept ne može da OMANE
Foto: Shutterstock

UKUSNO

2 RECEPTA ZA NEPOGREŠIVO DOBAR PREBRANAC: U petak se posti, a ovaj jednostavni recept ne može da OMANE

Žena

Veliki petak je dan kada se posti. Vernici na ovaj dan jedu dva omiljena jela, ribu i stari dobro prebranac.

Da bi ispao onako kako treba, dobar prebranac zahteva sledeće sastojke: puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka. Kad pogodite "prave mere" ova tri sastojka, ni najnespretnija kuvarica neće se postideti ovog jela.

Restoran, Japan, Njujork, Trend, Hipsteri, Prebranac
foto: Profimedia

Zapamtite: na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka

300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri. Prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli.

Jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju. Ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali baš dobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju.

Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u đuveču, ređa sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dođe pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Evo još jednog, pa odaberite koji vam više "leži"

Sastojci

  1. 700 gr pasulja
  2. 1 veći praziluk
  3. 1 veći crni luk
  4. ulje
  5. aleva paprika
  6. tucana ljuta paprika
  7. so, biber
  8. lovorov list
  9. biber mleven
  10. biber u zrnu

Priprema:

Pasulj dobro oprati, naliti vodom, dodati 2-3 kašike ulja, malo lovorovog lista i biber u zrnu. Ostaviti pasulj da se kuva. Na ulju propržiti na krugove praziluk i crni luk. Dinstati luk oko 20-30 min da dobro omekša. Dodati u luk soli, aleve paprike i tucane paprike.

U đuvečaru staviti na dno kuvanog pasulja (moraju ostati cela zrna) pa preko pasulja dinstan luk, pa pasulj, pa luk sve do utroška i završiti pasuljem.

Odozgo malo ulja. Staviti u rernu na 200 stepeni oko 30 min. Mora ostati malo čorbice jer ne sme pasulj da bude potpuno suv.

pasulj, prebranac
foto: Profimedia

Kurir.rs/Magazin Novosti/M.M.

BONUS VIDEO:

MIA U KRATKOJ HALJINICI SA TRUDNIČKIM STOMAKOM: Pevačica dokazala da i u drugom stanju DOMINIRA! VATRENA! (VIDEO)
00:06

MIA U KRATKOJ HALJINICI SA TRUDNIČKIM STOMAKOM: Pevačica dokazala da i u drugom stanju DOMINIRA! VATRENA! (VIDEO)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...