VITAMINSKA BOMBA IDEALNA ZA OVO VREME: Plavi patlidžan poboljšava rad celog organizma i pomaže kod ovog
Foto: Profimedia

ZDRAVA NAMIRNICA

VITAMINSKA BOMBA IDEALNA ZA OVO VREME: Plavi patlidžan poboljšava rad celog organizma i pomaže kod ovog

Žena -

Neobično povrće koje pruža niz jedinstvenih zdravstvenih prednosti.

Patlidžan pomaže u prevenciji osteoporoze, ublažava simptome anemije, poboljšava kognitivne funkcije i zdravlje kardiovaskularnog sistema. Štiti zdravlje probavnog sistema, podstiče mršavljenje, pomaže u boljoj kontroli dijabetesa, reguliše nivo stresa i može smanjiti rizik od nastanka raka. Neverovatna lekovita svojstva patlidžana dolaze upravo iz njegove nutritivne vrednosti. U sastavu patlidžana nalazi se vitamin C, K, B6, B1, niacin, magnezijum, fosfor, bakar, dijetalna vlakna, folna kiselina, kalijum i mangan.

Patlidžan
foto: Profimedia

Probavni sistem Patlidžan je, baš kao i druge vrste povrća, odličan izvor dijetalnih vlakana. Dijetalna vlakna su ključna za dobar i uravnotežen rad probave, prevenciju bolesti i poremećaja probavnog sistema. Vlakna podstiču oslobađanje želudačnih sokova koji olakšavaju apsorpciju i razgradnju hranljivih materija. Vlakna su povezana i sa smanjenim rizikom od nastanka srčanih bolesti jer snižavaju nivo lošeg holesterola.

mršavljenje
foto: Profimedia

Mršavljenje S obzirom na to da patlidžan gotovo uopšte ne sadrži masti i holesterol, odličan je izbor za osobe koje žele da smršaju. Vlakna podstiču osećaj sitosti i regulišu oslobađanje hormona koji povećavaju apetit. Regulacija apetita je jedan od najvažnijih koraka u procesu mršavljenja.

Prevencija raka Patlidžan je odličan izvor antioksidanata koji štite telo od niza različitih bolesti i poremećaja. Sadrže vitamin C, koji jača imuni sistem i podstiče oslobađanje belih krvnih ćelija. Odličan su izvor mangana, prirodnog antioksidanta i esencijalnog minerala. Slobodni radikali napadaju zdrave ćelije i povećavaju rizik od nastanka kancerogenih ćelija, a antioksidanti su ti koji štite ćelije od štetnog delovanja slobodnih radikala.

(Kurir.rs)

01:17

ZDRAVI S MALO PARA: Da li je moguće hraniti se povoljno i dobro?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track