Zasladite nedelju kesten pireom sa šlagom: Bez ove poslastice ne može proći jesen, evo kako da je napravite sami očas posla!
Kombinacija ukusa kojoj niko ne može odoleti, te ako već niste probali ovaj dezert, sada je pravo vreme.
Kesten pire je jedna od omiljenih starinskih poslastica koja se i danas rado priprema. Ne postoji poslastičarnica koja u ponudi nema ovaj dezert. Jesen je pravo preve da se ponovo posvetite uživanju u ovom zanimljivom dezertu. Evo kako da ga i sami napravite kod kuće.
Sastojci:
- 1 kg neočišćenog kestena (600 g očišćenog)
- 200 ml vode
- 70 grama šećera
- 50 ml ruma
- 15 ml arome vanile
- Za ukrašavanje:
- 300 ml pavlake za šlag
- narendana čokolada
Priprema:
Kestene zasecite nožićem oko milimetar dubine i stavljajte u šerpu. Nalijte hladne vode da ogreznu, malo posolite i kad voda provri, kuvajte 15-20 minuta. Procedite ih i vadite iz kore kad se malo prohlade. Izvagajte 600 grama očišćenih kestena. Sipajte vodu u posudu na šporetu, dodajte šećer i mešajte da se šećer otopi. Dodajte rum i aromu vanile. Kad provri, kuvajte tri minuta. Tečnost malo prohladite. U blender ubacite očišćene kestene i sameljite ih. Dodajte sirup od šećera koliko je potrebno da se dobije kompaktna smesa, ne previše retka. Dobijeni pire protisnite kroz presu za krompir u prikladne činijice. Umutite pavlaku u čvrsti šlag i stavite preko kesten pirea i narednajte čokoladu.
(Kurir.rs/M.J)
PREDSEDNIK VUČIĆ RAZGOVARAO SA ANTONIOM KOŠTOM: Zahvalnost na podršci evropskom putu Srbije, tema bilo i otvaranje Klastera 3