Prava podrška obolelima od raka vodi ka ozdravljenju!
Foto: Thinkstock

Vera, život je čudo

Prava podrška obolelima od raka vodi ka ozdravljenju!

Život -
Onkološki pacijent jedan je od najusamljenijih pacijenata. On se povlači u sebe, a okolina ga gleda drugačije

Ljudi koji se suoče s tim da su oboleli od raka više ne moraju sami da se bore s problemima koje to stanje prati. Naime, u Beogradu je pre dva i po meseca osnovano udruženje „Vera, život je čudo“, koje besplatno pruža savetodavnu pomoć obolelima od kancera.Grupa stručnjaka različitih profila koji dobrovoljno besplatno rade u udruženju osmislila je program podrške koji traje četiri nedelje. Kako kaže osnivač udruženja Miloš Savićević iz Beograda, na ideju da započne takvu aktivnost došao je jer i sam prošao kroz pakao kad je pre tri godine saznao da boluje od karcinoma kičme, koji je uspeo da pobedi.- Pre šest meseci sam se tokom razgovora s jednim lekarom prisetio kako je strašan osećaj kad nekome treba saopštiti da je oboleo od raka. Tada mi se otprilike i rodila ideja da mogu da pomažem ljudima koji su u strahu, panici, kad ne znaju šta da rade. Okupili smo lekare interniste, psihoonkologe, nutricioniste i holističare i napravili udruženje - priča Savićević.Prema njegovim rečima, program pomoći traje četiri nedelje.

- Prva nedelja programa naziva se „Ja u ovom trenutku“, a tokom nje oboleli imaju najviše pitanja i najviše razgovora s internistima i onkolozima. U tome učestvuju i psihoonkolozi, koji ublažavaju prvi nalet straha i panike kod pacijenta. U drugoj nedelji pod nazivom „Šta sad?“ uvodimo ih u priču kako i šta mogu da urade kad je u pitanju terapija, a tokom treće - „Ja i drugi“ učimo ih kako da se postave prema sebi i drugima zbog toga što je onkološki pacijent jedan od najusamljenijih pacijenata. On se povlači u sebe, a okolina ga gleda drugačije. U četvrtoj nedelji nazvanoj „Ja i budućnost“ učimo ih kako i u kom pravcu da razmišljaju kad je reč o ozdravljenju i načinu života nakon toga. Najvažnije je da se kod njih razvije samopouzdanje - kaže Savićević i ohrabruje obolele da se sami jave savetovalištu, a ne da se umesto njih javljaju njihovi rođaci.

Savetovalište radi svakog radnog danaSvi oboleli kojima je savetodavna pomoć potrebna mogu da dođu u udruženje „Vera, život je čudo“ svakim radnim danom od 17 do 19 časova. Udruženje se nalazi u Ulici maršala Birjuzova 6, na četvrtom spratu. Svi koji žele mogu da se prethodno informišu na sajtu o tome ko su lekari koji dobrovoljno besplatno rade u udruženju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track