02:40

DANILOVA KOSA: Strogo čuvana priroda u blizini Krupnja

zasadi drvo

PRAVA PRAŠUMA USRED SRBIJE U KOJOJ JE ČOVEKU ZABRANJEN ULAZ: Ovde bukve imaju 50 metara i stare su 200 godina NEMA SEČE I LOVA

Zasadi Drvo -

U Srbiji postoji prava prašuma, u kojoj se nalaze bukve stare više od 200 godina i visoke preko 50 metara, gde je svako stablo premereno, a u koju običan prolaznik ne može da zađe.

U pitanju je prostranstvo bukve koje se rasprotinje na više od šest hektara planine Boranje, koje se od 1950. godine nalazi se pod zaštitom države.

Novak Sredojević iz Šumske uprave "Krupanj" u čijem je gazdinstvu, naglašava da ovom rezervatu nedozvoljeno sprovoditi bilo kakve aktivnosti ili mu čak pristupati.

"To znači da nema izvođenja radova, seče, sakupljanja, skupljanja gljiva, sve je zabranjeno i pod kontrolom. Nema lova, ribolova, može da se obilazi samo u naučno-istraživačke svrhe, te nam dolaze razni stručnjaci iz oblasti biologije i genetike, da uzimaju uzorke i rade analize", objasnio je Sredojević.

ZASADI DRVO, KRUPANJ
foto: Kurir TV

Dodao je da bi sva prostranstva šume izgledala ovako kad ne bi bilo čovekovog uticaja, seče i prodaje šume.

ZASADI DRVO, KRUPANJ
foto: Kurir TV

"Bilo bi samo prirodnog ubijanja stabala, bukve same padaju, ali se i obnavlja sama. Ovde je bukva je stara preko 200 godina, a optimalna starost joj je 120 godina. Prosečan broj stabala po jednom hektaru je 114, a zapremina po hektaru je 688,2 kubna metra", otkriva zanimljive detalje sagovornik Kurir televizije.

U savršenom balansu prirode ovde su svoje mesto našli zečevi, srne, lisice, a pojedinci tvrde da su videli i medveda.

ZASADI DRVO, KRUPANJ
foto: Kurir TV

"Imamo šumara koji je zadužen za čuvanje rezervata, ima sve pogodnosti, vodi računa da sve ostane netaknuto, a u okviru svog redovnog posla čuva i svoj reon", zaključio je Novak Sredojević.

“Zasadi drvo”, akcija koju su 2019. godine pokrenuli Adria media group i “dm drogerie markt”, zajedno sa institucionalnim partnerima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Upravom šume, JP “Srbijašume”, JP “Vojvodinašume”, Pokretom Gorana Srbije i Privrednom komorom Srbije, Botaničkom baštom “Jevremovac”, Šumarskim fakultetom, srednjom Šumarskom školom u Kraljevu, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, predstavlja najveći projekat sadnje drveća u Srbiji.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:29

NE BI MENJALI SELO ZA BILO ŠTA NA SVETU! Žive u rajskom Kršu, deca su im zdrava i rumena, a sami proizvodu sve što im treba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track