AUSTRIJSKA DESNICA SVE JAČA: Štraheova stranka deli vodeću poziciju sa vladajućom SPÖ!
Foto: Printscreen Oe24

KAD BI DANAS BILI IZBORI

AUSTRIJSKA DESNICA SVE JAČA: Štraheova stranka deli vodeću poziciju sa vladajućom SPÖ!

Austrija -
Da su ove nedelje bili izbori za narodno veće, Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Slobodarska partija Austrije (FPÖ) imali bi podjednak broj glasova (26 odsto)

BEČ - Slobodarska partija Austrije (FPÖ) sve je jača, što pokazuju i rezultati poslednje ankete Esterajha (Österreich), koja je sprovedena početkom maja na institutu Galup (Gallup-Institut).

U Austriji je Slobodarska partija Austrija (FPÖ) deli vodeću poziciju sa Socijaldemokratskom partijom (SPÖ), a FPÖ ima sve veću podršku i za opštinske izbore . Da su ove nedelje bili parlamentarni izbori, Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) i Slobodarska partija Austrije (FPÖ) imali bi podjednak broj glasova (26 odsto).Treće mesto zauzima Narodna partija Austrije (ÖVP) sa 25 odsto glasova, zatim Zeleni (die Grünen) sa 13 odsto glasova, i sa 6 odsto glasova poslednje mesto zauzima Nova liberalna partija Austrije (NEOS).

Kada bi se sada birao kancelara Austrije, vodeću poziciju (33 odsto ) suvereno drži Rajnhold Mitlener (Reinhold Mittlehner, ÖVP), a Hajnc Kristijan Štraje (Heinz Christian Strache) sa 24 odsto vrlo se približio Verneru Fajmanu (Werner Faymann ), koji je osvojio 25 odsto glasova u aktuelnoj anketi.

Što se tiče bečkih pokrajinskih izbora Štrahe se ozbiljno približava Hojplu. Manje od deset odsto je razlika u glasovima između slobodarske pratije (FPÖ) i Socijaldemokrata (SPÖ). Slobodarci bi u Beču osvojili 28 odsto glasa, a SPÖ 37 odsto glasova. Šrahe i FPÖ su postavili kao cilj da osvoje 30 odsto plus, što je na osnovu ovih poltičkih prognoza vrlo moguće.

Dobre su šanse da će se ponovo uspostavi crveno-zelena koalicija, jer sa svojih 37 odsto i 13 odsto imaju ukupno 50 odsto glasova.

Što se tiče izbora za gradonačelnika Beča, Hojpl osvaja ubedljivih 52 odsto glasova, dok je Štrahe dobio 23 odsto.

(M. Ć.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track