Ministraka Hajniš- Hosek neće na Bal tehničara jer diskriminišu žene!
Foto: Kurir Austrija

Pokazala zube

Ministraka Hajniš- Hosek neće na Bal tehničara jer diskriminišu žene!

Austrija -
Revoltirana činjenicom da žene ne mogu da budu članice Udruženja „Kruga tehničara“ Gabrijele Hajniš Hosek otkazala je svoje članstvo u počasnom predsedništvu njihovog tradicionalnog Bala industrije i tehnike za sledeću godinu

BEČ - Gabrijele Hajniš-Hosek (Gabriele Heinisch-Hosek, SPÖ), austrijska savezna ministarka za obrazovanje i ženska pitanja, pobunila se zbog diskriminacije žena u krugovima austrijskih tehničkih specijalista.

Revoltirana činjenicom da žene ne mogu da budu članice Udruženja „Kruga tehničara“ (Techniker-Cercle, skr. TC), odlučila je da otkaže svoje članstvo u počasnom predsedništvu njihovog tradicionalnog Bala industrije i tehnike – Techniker-Cercle za sledeću godinu. Ovogodišnji bal bio je u subotu 24. januara u zdanju bečkog Muzičkog udruženja, čija „Zlatna dvorana“ je svetski poznata po bečkom Novogodišnjem koncertu.

"Dame mogu da dođu na Bal industrije i tehnike samo kao gosti, ali ne mogu da budu članice TC-a, koji ga organizuje", besno je nizjavila ministarka Hajniš-Hosek.

TC se inače smatra najekskluzivnijim, isključivo muškim klubom u Austriji. To je prvo zasmetalo Evi Glavišnig (Eva Glawischnig), liderki austrijskih Zelenih.

„Čisto muški savez Techniker-Cercle je anahronistična sramota za Beč“ izjavila je Glavišnigova i javno prozvala Hosekovu, kancelara Vernera Fajmana (Werner Faymann, SPÖ) i vicekancelara i ministra privrede i nauke Rajnholda Miterlenera (ÖVP), tražeći da pritisnu TC, da u članstvo počnu da primaju i žene.

Hajniš-Hosek je reagovala brzo na kritiku Glavišnigove i izjavila bečkom listu Kurir (Kurier) da će putem pisma TC-u poslati poruku da je diskriminacija žena nedopustiva. Ministarka kaže da o tome uopšte ne želi da diskutuje u današnje vreme.

„Zahtevam od svakog člana da i u realnosti sprovedu temeljne principe liberalnosti i tolerancije. Nedopustivo je da se ženama ne dozvoljava da budu deo ovog kruga“, poručila je TC-eovcima Hajniš-Hosekova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja