DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Kancelar Fajman otkrio spomenik žrtvama nacizma
Foto: Reuters

Sećanje

DA SE NIKADA NE ZABORAVI: Kancelar Fajman otkrio spomenik žrtvama nacizma

Austrija -
Ovaj spomenik treba zauvek da nas podseća kako naše društvo više ne bi napuštalo tlo demokratije, naglasio je Fajman

BEČ - Nikada ne zaboraviti, to je naša obaveza, istakao je sinoć u Beču ministar pravde Austrije Volfgang Brandšteter (Wolfgang Brandstetter) prilikom otkrivanja spomenika za 1.200 žrtava sudova iz vremena Trećeg rajha.

"Ovaj spomenik treba zauvek da nas podseća kako naše društvo više ne bi napuštalo tlo demokratije", naglasio je kancelar Verner Fajman (Werner Faymann) otkrivajući spomenik "369 nedelja" ispred bečkog Krivičnog suda, u čijem zdanju su za vreme Trećeg rajha osuđivani protivnici režima na smrt.

Fajman je naglasio da prošlost mora svakog dana iznova biti nova pouka, te da se ne sme posustati u borbi za dostignućima demokratije koja su izborili preci.

"Mržnja nema više mesta u našem društvu", poručili su Fajman i Brandšteter.

Na žrtve nacističkog pravosuđa od 1938.do 1945. podseća od večeras "metalna piramida" sa natpisom "369 nedelja", koliko je trajalo delovanje nacističkih sudova.

"Ovo zdanje je za žrtve, preživele i članove porodica i dan danas svedok stravične patnje, neshvatljivih strahota i nepravde", naglasio je ministar pravosuđa dodajući da je zgrada suda ujedno i svedok stalnog razvoja pravosuđa, koje garantuje interese žrtava i fer procese.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track