HICI IZ MRAKA: Iz kola pucali na izbeglice, povređeno šest osoba!
Foto: Reuter, 11. 6.2015

NAPADNUTI U AUSTRIJI

HICI IZ MRAKA: Iz kola pucali na izbeglice, povređeno šest osoba!

Austrija -
Ovo je drugi napad u ovom delu Bečkog Novog Mesta. Prethodne noći, u četvrtak, oko jedan sat posle ponoći, pogođen je vozač motocikla

BEČ - U donjeaustrijskom gradu Bečkom Novo Mestu (Wiener Neustadt), nekoliko desetina kilometara južno od Beča, kasno sinoć (četvrtak, 23 juli) došlo je do naapada na izbeglice u kom je povređeno šest osoba.

Na grupu imigranata iz nešto pre 23 časa, kod kružnog toka u blizini tehnološkog centra Civitas Nova, nepoznati napadač je zapucao iz jednog crvenog kombija. Ispaljeno je više projektila izOružja koje je replika vatrenog oružja, ali ispaljuje kuglice (softgun). Njih iz cevi izbacuje vazduh, neka druga gasna smesa ili opruga i oružje može da nanese ozbiljne povrede.

Šestorici pogođenih izbeglica je posle atentata prvu pomoć je pružio tim Crvenog krsta. Oni su zadobili modrice i otekline. Ovo je drugi napad u ovom delu Bečkog Novog Mesta. Prethodne noći, u četvrtak, oko jedan sat posle ponoći, pogođen je vozač motocikla.

U oba napada su u automobilu bila dvojica muškaraca: jedan je vozio, a drugi pucao, kažu svedoci. Portparol nadležnog državnog tužilaštva kaže da istraga pokuašva da utvrdi ko su napadači i da li je napad na grupu izbeglica motivisan mržnjom prema strancima.

"Izbeglice nisu nepriajtelji, nego ljudi kojima treba pomoć", naglašava Tanja Vindbihler-Sušil (Tanja Windbüchler-Souschill), poslanica Austrijskioh Zelenih u Saveznom parlamentu, stanovnica Bečkog Novog Mesta.

I mnogi drugi njeni sugrađani pomažu izbeglicama. Oko 250 izbeglica je smešteno u kompleksu Civitas Nova, zbog prenatrpanosti najvećeg izbegličkog centra u Austriji, u obližnjem Trajskirhenu (Traiskirchen). Dolazak izbeglica u Bečko Novo Mesto je potakao veliki talas solidarnosti. Pomažu im mnogi dobrovoljci, kao i Crveni krst, čiji timovi su izbeglicama na usluzi non-stop.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track