KURC: Ne treba sumnjati u sve muslimane, terorizam je ideologija političkog islamizma!
Foto: Reuter

Austrija za jači međuverski dijalog

KURC: Ne treba sumnjati u sve muslimane, terorizam je ideologija političkog islamizma!

Austrija -
Ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc, najavio je donošenje novog zakon o Islamu u Austriji koji će jasno da ukaže koja su prava i obaveze muslimana

BEČ - Ministar inostranih poslova i integracije Austrije Sebastijan Kurc smatra da bi bilo fatalno staviti pod sumnju sve muslimane, ističući da iza terorizma stoji jedna ideologija - politički islamizam koji ne deli naše osnovne vrednosti.

"Protiv toga se moramo boriti. Ta rasprava se odvija i među muslimanima. To najbolje pokazuje tragičan napad u Parizu, kada je u napadu islamskih teroprista stradao i jedan muslimanski policajac, dok je bio na dužnosti", kazao je on u intervjuu bečkom dnevniku "Prese".

Kurc je podvukao da se pored bezbednosno-političkih mera mora pojačati međuverski dijalog muslimanskog sveta i Evrope, kako ne bi došlo do povećanja razdora. Borba protiv terora Islamske države trenutno može biti uspešno vođena zato što se u međunarodnoj koaliciji nalaze i muslimanske zemlje, uveren je on. Kurc je osudio napade na muslimane dodajući da terorizam izaziva strah, koji je, nažalost, uzrok pogrešnih reakcija, kao što su napadi na muslimane ili stavljanje pod sumnju svih muslimana.

"Problemi koji postoje treba shvatiti ozbiljno", naglasio je on i rešavati greške.

S tim u vezi predlaže da Služba za vere postane operativna verska ustanova, kako bi imala mogućnost bolje kontrole. Isto tako je podvukao da je potrebno vrednosti, koje povezuju u Evropi, snažnije prenositi u školama. U vezi planiranog novog zakona o Islamu u Austriji Kurc je najavio da on treba jasno da sadrži prava i obaveze muslimana u Austriji.

"Ako postoje zemlje u kojima preovlađuju sasvim drugačije vrednosti i gde žene ne mogu da voze kola, onda ne želimo da to ima društveno politički uticaj na Austriju. Zakon je izrađen uz uključenje brojnih eksperata i predstavnika musliman", objasnio je on.

Najavljene damonstracije PEGIDA neće pomoći suživotu!

Vezano za demonstracije organizacije "Patriotski Evropljani protiv islamizacije hrišćanstva" (PEGIDA), koje su najavljene početkom februara u Beču Kurc je upozorio da se ne smeju svi, koji budu išli na ovaj skup, okarakterisati kao desničarski ekstremisti, jer postoje mnogi koji se boje, a te strahove politika mora shvatiti ozbiljno. Istovremeno je ukazao da demonstracije PEGIDA neće pomoći suživotu i da cilj mora biti odlučno delovanje protiv opasnih pokreta kao što je politički islamizam, ali i ne dopustiti nastajanja negativnog raspoloženja protiv svih muslimana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track