MIKL-LAJNTER: Balkanska migrantska ruta veliki problem za Austriju i Mađarsku
Foto: Reuters

Borba protiv ilegalaca

MIKL-LAJNTER: Balkanska migrantska ruta veliki problem za Austriju i Mađarsku

Austrija -
Obezbeđivanje mora početi već na srpsko-mađarskoj granici, a ne tek u austrijskoj pokrajini Burgenland, kaže austrijska ministarka policije

BEČ - Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner (Johanna Mikl-Leitner) razgovaraće sutra u Budimpešti sa mađarskim kolegom Šandorom Pinterom o zapadno-balkanskoj ruti preko koje dolazi sve više ilegalnih migranata, a koja postaje sve veći problem za dve zemlje.

Kako je najavljeno iz kabineta Mikl-Lajtnerove, Beč je zainteresovan za savez po pitanju suočavanja sa problemom izbeglica.

"Potrebna nam je snažna austrijsko-mađarska osovina", poručila je ona u saopštenju.

"Takozvana zapadno-balkanska ruta, koja vodi preko srpsko-mađarske granice, postala je veliki problem za dve zemlje", naglasila je ona. Mikl-Lajtner je kazala da postoji veliki interes da se ta granica "stabilizuje".

Obezbeđivanje, kako je dodala, mora početi već na srpsko-mađarskoj granici, a ne tek u austrijskoj pokrajini Burgenland.

"Mi smo zbog toga Mađarskoj nedavno obećali 40 policajaca za obezbeđivanje srpsko-mađarske granice. Oni će podržati svoje mađarske kolege", objasnila je ministarka, uz napomenu da žel ida razgovara o daljim merama za jačanje austrijsko-mađarske granice. Takođe je kazala da se ne radi o merama protiv izbeglica, već nesrazmere raspodele u Evropi.

Preko zapadno-balkanske rute u EU dolazi sve više ljudi, a prema izveštaju Fronteksa poslednjih pet meseci ove godine ovim putem došlo je 50.430 osoba, što je porast od 881 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Inače, austrijski policajci već patroliraju sa srpskim kolegama na graničnom prelazu Kelebija. Pet policajaca, koje predvodi inspektor Tomas Štelcer ima zadatak da vozilima opremljenim termovizijskim kamerama pomognu u kontroli međe duž železničke pruge gde najveći broj migranata prelazi u Mađarsku.

Austrijanci su, prema pisanju bečkog Kurira naišli na srdačno prihvatanje kod srpskih kolega, sa kojima su već postali odlični timovi. Austrijski policajci svojom opremom otkrivaju ilegalce i o tome obaveštavaju srpske kolege koje ih potom "hvataju".

List prenosi da se radi pretežno o beznadežnim porodicama koje beže na zapad, ali da ima i kriminalaca, a sve više i islamista. Tako je jedan srpski policajac zadobio ubode nožem, a jedan drugi je udaran, zbog čega su austrijski policajci sa sobom poneli pancirne prsluke.

Kurir navodi da ko, kada biva uhvaćen u šumama Subotice, izgovori reč "azil", biva predmet srpskog postupka za dobijanje azila, ali da to najmanji broj čine.Oni radije prihvataju kazne zbog ilegalnog prelaska međe, ili par dana zatvora, nakon čega se nađu ponovo na ulici sa zahtevom da u roku od 72 sata napuste zemlju, što većina koristi za novi ilegalni pokušaj.

Srbija, prema Kuriru, pokušava da bude odgovoran partner EU i primenjuje strogo državno pravne mere, ali od početka godine registrovanih 31.500 osoba preopteretilo je sistem. Većina migranata dolazi iz Makedonije, koja je "kapitulirala" usvajanjem novog zakona, koji migrantima omogućava da ostanu u zemlji 72 sata i potom autobusima i vozovima besplatno budu preveženi u pravcu Srbije.

Brigadir austrijske policije Ginter Šnitler smatra da je zahtev za ponovnim uvođenjem granične kontrole između Austrije i Mađarske kontraproduktivan.

"Granične kontrole na Niklesdorfu ne bi dovele do smanjenje broja azilanata, već povećanja", naglasio je on dodajući da bi porodice pronađene u šumama morale biti prebačene u prihvatne centre u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track