NESTALO 379 DECE: Traže ih i preko Fejsbuka i u gradskom prevozu!
Foto: REUTERS

Brojke upozoravaju

NESTALO 379 DECE: Traže ih i preko Fejsbuka i u gradskom prevozu!

Austrija -
Od 379 nestalih maloletnika, 143 je mlađe od 14 godina, a razlozi nestanka su različiti, kažu u austrijskoj policiji

BEČ - U Austriji se trenutno 379 dece i mladih vodi kao nestalo, od kojih je polovina iz Beča. Na Međunarodni dan nestale dece, Državna uprava za borbu protiv kriminala navodi da se potraga obavlja i preko društvene mreže Fejsbuk i posebnih policijskih aplikacija i infoskrinova u gradskom prevozu

Većina nestalih osoba se, prema podacima Uprave za borbu protiv kriminala, pojavi nakon nekoliko dana. Uključujući i odrasle, u Austriji se trenutno 866 lica vodi kao nestalo. Ukupan broj nestalih se u prvim godinama od nestanka znatno smanjuje, saopšteno je iz ove institucije. Od 203 osobe koje se trenutno vode kao nestale od 2014. godine, u narednih 5 godina će se samo nešto više od 20 i dalje voditi kao nestale.

"Od 379 nestalih maloletnika, 143 je mlađe od 14 godina’’, rekao je portparol policije Mario Hejl. Skoro polovina nestalih maloletnika je poreklom iz Beča. Razlozi nestanka maloletnika su različiti, kao što su školski problemi, sukobi sa roditeljima ili starateljima, mladalačka lakomislenost ili pobuna protiv autoriteta. Nestali često ostave neki "znak’’ za sobom.

Potraga preko Fejsbuka i aplikacija

Pored državne Ustanove za borbu protiv kriminaliteta, za nestalim osobama traga i kriminalistička policija. U septembru 2013. godine osnovan je Centar za nestale osobe koji se bavi prevencijom i savetovanjem. U javnim potragama se pored objavljivanja fotografija i tradicionalnih medija koriste i Fejsbuk stranica Ustanove za borbu protiv kriminala i policijske aplikacije.

Za nestalim se traga i preko infoskrinova u javnom prevozu u Beču, Gracu, Lincu, Insbruku, Klagenfurtu i Ajzenštatu, objasnio je Hejl.

Fejspuk i policijske aplikacije pokazale su kao veoma uspešne u nekoliko slučajeva do sada, a non-stop je na broju 116000 otvoren i hotlajn za nestalu decu iz cele Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track