VOLJNO: Žirafe useljavaju u kasarnu i raspuštaju vojne orkestre!
Foto: Daniel Zupanc / ZooSchönbrunner, Arhiva Vojske Austrije

Austrijska vojska sprovodi mere štednje

VOLJNO: Žirafe useljavaju u kasarnu i raspuštaju vojne orkestre!

Austrija -
Ministarstvo odbrane Austrije predstavilo je plan reformi oružanih snaga kojim je predviđeno zatvaranje 13 kasarni, otpuštanj 1.400 oficira, ukidanje više od polovine vojnih orkestara i još niz mera štednje

BEČ - Zbog vladine naredbe o strogoj budžetskoj štednji, ministarstvo odbrane Austrije mora da se liši dela infrastrukture, i napusti neke kasarne, vojne poligona, ali i da rashoduje nešto od svog naoružanja i opreme i rasformira neke jedinice.

U deo bečke kasarne Marije Terezije, u kojoj je Republika Austrija decenijama držala deo tenkovskih jedinica, uskoro će se useliti žirafe iz obližnjeg zoološkog vrta Šenbrun (Schönbrunn). To će vojsci doneti nešto novca od iznajmljivanja.

Biće otpuštanja... Vojska Austrije
Biće otpuštanja... Vojska Austrije

Ministar obrane Gerald Klug (SPÖ) i Otmar Komenda (Othmar Kommenda), šef generalštaba austrijskih oružanih snaga, danas su predstavili mere štednje i koncept reformi oružanih snaga do 2018. godine. Najavljeno je zatvaranje 13 kasarni, od kojih se za šest već znalo da više neće biti u funkciji vojske. Smanjenje broja kasarni pogađa skoro sve austrijske pokrajine.

Vojska će napustiti kasarne u koruškom Blajburgu, donjeaustrijskom Hornu, Klosternojburgu i Bečkom Novom Mestu (Wiener Neustadt), kao i u gornjeaustrijskom Ebelzbergu, Frajštatu i jednu u Lincu, zatim u salcburškom Tamsvegu, pa u štajerskom Feringu, kao i jednu od kasarni u Gracu. Napuštaju se i kasarne u tirolskim mestima Vomp i Lienc, kao i Kasarna Štaremberg (Stahremberg-Kaserne) u Beču.

Kao što se najavljivalo drastično će biti se smanjen broj vojnih orkestara, sa devet na samo četiri. Biće zadržani orkestri u Beču, Celovcu (Klagenfurt), Inzbruku i Lincu. Austrijske oružane snage će se osloboditi dela teške opreme i naoružanja. Predviđa se smanjenje broja topova za 106, tenkova za 25, tenkova za izvlačenje za 23, redukcija broja protivoklopnog oružja sa navođenim projektilima, kojih će biti za 285 manje...

Klugovim planom je predviđeno da austrijske oružane snage do 2018. godine imaju 1.400 pripadnika manje, odnosno za 5,9 odsto manje nego sada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja