TOTALNO RASULO: Vojska nije sposobna ni od poplava da brani!
Foto: Bundesheer

Besparica u oružanima snagama Austrije

TOTALNO RASULO: Vojska nije sposobna ni od poplava da brani!

Austrija -
Ako slučajno dođe do veće poplave koja zahteva intervenciju vojske, opština mora prvo da organizuje privatne autobuse koji bi došli po vojnike u kasarnu

BEČ - Iz austrijskih oružanih snaga (Bundesheer) i dalje stižu vesti o teškoj besparici. Inženjerijski bataljon u Melku ovih dana javlja o svojoj samo 50-­procentnoj gotovosti. Još lošije stanje je u inženjerijskom bataljonu u Beljaku u Koruškoj. Tamo van kasarne mogu u akciju da krenu samo dva voda, dakle nepuna jedna četa, od ukupno četiri čete ovog bataljona.

Vojni kamioni i druga vozila su na kraju svog životnog veka, potpuno amortizovani u mnogim jedinicama. U onima koje i imaju moderniju opremu, nemaju sredstava za njeno održavanje. Ako slučajno dođe do veće poplave koja zahteva intervenciju vojske, da vojnici, na primer, pune vreće sa peskom za nasipe, opština mora prvo da organizuje privatne autobuse. Tek ako autobusi dođu po vojnike u kasarnu, oni mogu da se odvezu do mesta gde su potrebni.

I kada nema vanrednih situacija besparica austrijske vojske je očigledna. Ako gradonačelnik želi da na sastanku skupštine opštine prisustvuje komandant kasarne ili lokalnog vojnog okruga, mora po njega, o trošku opštine, da pošalje taksi! Novac za gorivo i održavanje službenih automobila generala osiguran je samo do marta sledeće godine.

Običnim vojnicima nije bolje. Stanje u kasarnama je lošije nego u zatvorima, utvrđuju inspektori oružanih snaga. Kasarne su plesnive, sanitarne prostorije nedostojne za smeštaj ljudi, kaže Mario Kunasek, portparol za obranu Slobodarske partije Austrije (FPÖ).

Foto: Bundesheer
Foto: Bundesheer

Vojnici mehanizovane artiljerije mogu da gledaju svoje moćne, samohodne haubice samo u garaži. Gađanje, pogotovo bojevom municijom, austrijskoj vojsci postaje nedostižan "luksuz“. Skupi lovci ­presretači eurofajteri , kojih Austrija ima 15, na nebu su samo u izuzetnim situacijama.

Počinje da nedostaje novac i za helikoptere "crne jastrebe“. Posle aktiviranja jedne velike lavine u Tirolu 1999. Austrija je shvatila da nema letelice neophodne za vazdušnu evakuaciju stanovništva iz odsečenih područja. Tada su joj u pomoć pristigli veći američki vojni helikopteri ovog tipa. Posle toga Austrija kupila devet "crnih jastrebova“. Međutim, predviđa se da od 2018. oni zbog lošeg održavanja neće moći da lete noću.

Austrijske vojne bolnice nemaju noćnu službu. Naglo oboleli vojnici se upućuju u civilne bolnice. Lista jada nastalog zbog besparice u austrijskoj vojsci može da se nastavlja u nedogled. Komentator austrijskog vojnog lista Der Soldat ("Vojnik“) upozorio je nedavno bivšeg austrijskog ministra finansija Mihaela Špindelegera (Michael Spindelegger, ÖVP) da neomogućavanje vojsci da bude adekvatno opremljena može imati i teške pravne posledice za Republiku Austriju.

Naime, jedan britanski vojnik koji je teško povređen u Iraku jer mu vozilo nije imalo dovoljnu zaštitu, uspeo je da uveri britanski sud da je štednja na zaštiti njegovog vozila bilo kršenje njegovih osnovnih prava, koja ima po Evropskoj Konvenciji o ljudskim pravima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track