Radnicima treba 6 nedelja godišnjeg odmora smatraju socijaldemokrate!

BLIŽE SE IZBORI

Radnicima treba 6 nedelja godišnjeg odmora smatraju socijaldemokrate!

Austrija -
Andreas Šider (Andreas Schieder), vođa poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Austrije zatražio je i da se odustane od "rigidnih modela rada", jer su "tu i tamo potrebni slobodni dani"

BEČ - Socijaldemokrate su pokrenule raspravu o produženju godišnjeg odmora za zaposlene u Austriji.

Andreas Šider (Andreas Schieder), vođa poslaničke grupe Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) u saveznom parlamentu, zatražio je šest nedelja odmora za zaposlene, prenosi danas magazin "Trend".Šider je u izjavi tom austrijskom privrednom magazinu rekao da je ova promena potrebna kako bi se "rad fer raspodelio". Iz Privrednog saveza Narodne partije su reagovali odlučno protiv ovakve ideje.

"Ne mogu da razumem, zašto su izvukli ove prašnjave recepte iz naftalina", rekao je generalni sekretar Privrednog saveza Peter Haubner.

Šestu nedelju odmora Šider je opisao "veoma važnom". On je objasnio da danas gotovo da nema zaposlenih koji rade u jednom preduzeću duže od 26 godina, čime im sledi šesta nedelja odmora. "Tu šestu nedelju treba da ima svako", poručio je Šider.

Ovakav zahtev imao je inače i Sindikat pre dve godine. Šider je osim toga zatražio da se odustane od "rigidnih modela rada i krene u pravcu fleksibilnosti". Prema njegovim rečima, ljudima su "tu i tamo potrebni slobodni dani". Narodna partija je po svemu sudeći odbila ovakav zahtev. Generalni sekretar Narodnjaka Gernot Blimel je rekao da će to uticati negativno na Beč kao mesto privređivanja. Takođe i privredno krilo Narodnjaka nije pozitivno nastrojeno prema ovoj ideji.

"Izjave šefa poslaničkog kluba Socijaldemokratske stranke u populistički zahtevi iz sedamdesetih godina, koji predstavljaju napad na austrijsku privredu sada kao i buduće generacije", rekao je Haubner.

Isto je reagovao i Tim Štronah. "Sve dok nije u izgledu jasan privredni polet i dok se borimo sa rekordnom nezaposlenošću, takvi predlozi nisu sprovodljivi", poručila je Šefica poslaničke grupe ove stranke Valtraud Ditrih.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track