BEČ: SPÖ se bori za opstanak predstavništava Compress u inostranstvu

Ugovor ističe krajem godine

BEČ: SPÖ se bori za opstanak predstavništava Compress u inostranstvu

Austrija -
Gradske vlasti su zadovoljne radom "Kompresa" i preduzeće bi trebalo za jedan evro da bude preuzeto od strane "Vin Holdinga", čemu se protive koalicioni partneri Zeleni

BEČ - Socijaldemokratska partija Austrije (SPÖ) u Beču pokrenula je borbu za opstanak predstavništva "Kompres-a" (Compress) u inostranstvu, od kojih postoji 11, među kojima i kancelarija u Beogradu.

Izdavačka kuća "Kompres" dobila je 146 miliona evra za deset godina, na osnovu desetogodišnjeg ugovora, koji je potpisan 2005. godine, a s tim novcem, ovo privatno preduzeće trebalo je da uspostavi predstavništva u centralnoj, južnoj i istočnoj Evropi, sa ciljem da se Beč pozicionira kao atraktivno mesto za investiranje.

Ugovor ističe krajem godine i SPÖ je pokrenula inicijativu da se komunikacija sa inostranstvom ubuduće više ne odvija preko privatnog preduzeća, već gradske kompanije "Vin holding" (Wien Holding).

Gradske vlasti su zadovoljne radom "Kompresa" i preduzeće bi trebalo za jedan evro biti preuzet od strane "Vin Holdinga". Međutim, koalicioni partner u gradskoj vladi, stranka Zelenih, protivi se ovoj nameri i najavljuje da neće podržati preuzimanje "Kompresa".

"Izabrana konstrukcija povlašćuje skriveno partijsko finansiranje. Prema mom mišljenju više od 40 miliona evra je u proteklih deset godina jednostavno nestalo", istakao je Martin Margulis (Margulies) iz stranke Zelenih koji zahteva uvid u finansijske knjige.

Martin Margulis
Martin Margulis

Već 2005. Zeleni, tada u opoziciji, kritikovali su sporazum sa "Kompresom". Prema nadležnom savetniku u gradskog vladi Kristijanu Oksoniču (SPÖ), troškovi predstavništava "Kompresa" mogle bi, ako se to preduzeće uključi u "Vin Holding", biti smanjeni godišnje za oko pet miliona evra, na 9,5 miliona evra umesto dosadašnjih 14,6 miliona evra.

U Odbranu "Kompresa" stao je i šef poslaničkog kluba Socijaldemokratske partije Austrije (SPÖ) Rudi Šiker (Schicker). On je poručio Zelenima da bi zbog njihove "jeftine predizborne kampanje" 80 službenika moglo ostati u neodumici oko svojih radnih mesta.

Rudi Šiker (Foto: Nebojša Mandić)
Rudi Šiker (Foto: Nebojša Mandić)

On je rekao da biroi u inostranstvu odrađuju odličan posao za Grad.

"Beč je kroz prisustvo u gradovima izgradio važne komunalno-političke i privredne mreže. Ostvareni su brojni kontakti između gradova na različitim nivoima. Bečki biroi razvili su se u jednu okosnicu, koja je prihvaćena od svih strana i mesto na kojem se ostvaruju kontakti. Kooperacija je veoma cenjena i od strane ambasada. Saradnici na licu mesta su visokokvalifikovani. Šteta je što Zeleni ne žele da priznaju ovakav rad. I to pre svega zbog toga što je vicegradonačelnica Vasilaku (Vassilakou) u okviru najveće svetske biciklističke konferencije ‚Velo-city’ posegnula za kontaktima bečkih biroa u inostranstvu“, rekao je Šiker.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track