(FOTO) VIDOVDAN U DIJASPORI: Srbi u Beču obeležili praznik svečanom akademijom

SPC i Prosvjeta organizovali

(FOTO) VIDOVDAN U DIJASPORI: Srbi u Beču obeležili praznik svečanom akademijom

Austrija -
Episkop Andrej je rekao da Kosovo i Metohija sa više od 1.500 crkava i crkvenih zdanja predstavlja podneblje u Evropi sa najvećim brojem hrišćanskih objekata po jedinici površine

BEČ - Srbi u Beču obeležili su sinoć Vidovdan prikladnom akademijom u organizaciji eparhije austrijsko švajcarske Srpske pravoslavne crkve i srpskog prosvetnog i kulturnog društva "Prosvjeta".

Episkop austrijsko švajcarski Andrej je održao predavanje koje je tematski podelio u tri celine, govoreći o srpsko albanskim odnosima, zatim o stradanju Srba na Kosovu u Metohiji i izveštaju episkopa raško prizrenskog Teodosija.

Foto: Fejsbuk/Zoran Aleksić
Foto: Fejsbuk/Zoran Aleksić

Episkop Andrej je rekao da Kosovo i Metohija sa više od 1.500 crkava i crkvenih zdanja predstavlja podneblje u Evropi sa najvećim brojem hrišćanskih objekata po jedinici površine. On je ukazao da je na Kosovu i Metohiji tokom bombardovanja NATO oštećen veliki broj hramova i manastira, ali da je po dolasku KFOR-a uništen najveći broj crkvenih objekata u hiljadugodišnjoj prošlosti Srpske pravoslavne crkve, ukazujući da je od juna 1999. do marta 2004. uništena 151 crkva, sedam manastira.

"Literatura o odnosima Srba i Albanaca najčešće je poltički obojena, pogotovu od sredine devetnaestog veka kada su se na prostorima Albanijie sukobljavali interesi velikih sila. Zbog toga je u ovoj literaturi često više propagandnog nego naučnog.", rekao je vladika.

Vidovdanskoj akademiji prisustvovali su ambasador Srbije u Austriji Pero Janković, učesnici Interparlamentarne skupštine pravoslavlja, među kojima i narodnii poslanik Aleksandar Čotrić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track