MINISTARSTVO PRAVDE: Tefik Mujović osumnjičeni za terorizam deportovan iz Turske u Srbiju
Foto: Shutterstock

Saslušan u tužilaštvu

MINISTARSTVO PRAVDE: Tefik Mujović osumnjičeni za terorizam deportovan iz Turske u Srbiju

Crna Hronika -

BEOGRAD - Optuženi za niz krivičnih dela terorizma Tefik Mujović, nedavno je deportovan u Srbiju iz Turske, gde je bio uhapšen po srpskoj poternici, rečeno je danas u Ministarstvu pravde Srbije.

Mujović je bio u bekstvu do deporatacije u Srbiju 28. aprila, a pred Specijalnim sudom u Beogradu u toku mu je suđenje zbog krivičnih dela udruživanja radi terorizma, vrbovanja i obučavanja za teroristička dela i finansiranja terorizma.

Osim Mujovića, u tom slučaju optuženi su i Abid Podbićanin, Sead Plojović, Izudin Crnovršanin, Ferat Kasumović, Goran Pavlović i Rejhan Plojović.

Podbićanin, Pavlović i Plović su još uvek u bekstvu, za njima je raspisana poternica i sudi im se u odsustvu.

Nakon izručenja, Mujović je smešten u pritvor Okružnog zatvora u Beogradu. Portparol suda Tanja Koljenšić rekla je da je 29. aprila krivično vanpretresno veće Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu održalo sednicu na kojoj je saslušalo okrivljenog na okolnosti postojanja razloga za pritvor.

"Veće je donelo rešenje kojim je određeno da se ostavlja na snazi rešenje o određivanju pritvora protiv Mujovića, koji mu se računa od 28. aprila 2016. godine, kada je lišen slobode, i po donetom rešenju može trajati najduže 60 dana", precizirala je Koljenšić.

Ona je dodala da je suđenje u tom postupku u utorak odloženo za 27. i 28. jul 2016. godine, pošto je Mujović zatražio dodatno vreme za pripremu odbrane.

Optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal poginuta je protiv Abida Podbićanina, Seada Plojovića, Tefika Mujovića, Iznudina Crnovrljanina, Ferata Kasumovića u septembru 2014, a protiv Gorana Pavlovića i Rejhana Plojovića u februaru 2016. godine.

Ti postupci su početkom maja spojeni i sada se svima sudi u jedinstvenom postupku.

Tužilaštvo je ranije saopštilo da su Pavlović i Plojović optuženi su da su posredstvom Abida Podbićanina i Tefika Mujovića početkom 2013. godine uspostavili vezu sa organizacijama koje su Ujedinjene nacija proglasile za teroristicke - "Islamska država Iraka i Levanta" i "Front Al-Nusra", koje u dužem periodu izvode terorističke akcije i druge vidove oružane borbe na teritoriji više država sa ciljem nasilnog stvaranja buduće globalne islamske države - kalifata.

Optuženima se stavlja na teret da su od istomišljenika u Srbiji, zemljama u regionu i Zapadnoj Evropi kontinuirano prikupljali novac i finansirali odlazak više građana Srbije, koje su vrbovali radi učešća u oružanim sukobima, najpre u kampove za terorističku obuku u Siriji, a potom na ratište.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja